AMD پردازندههای EPYC 9004 Genoa را معرفی کرد؛ با حداکثر 96 هسته و 192 رشته پردازشی
همانطور که انتظار میرفت AMD در مراسمی از پردازندههای نسل چهارمی دیتاسنتر خود با عنوان EPYC 9004 Genoa رونمایی کرد. این پردازندهها قرار است به هستههای مبتنی بر ریزمعماری Zen 4 مجهز باشند و با در اختیار داشتن حداکثر 96 هسته پردازشی تمامی محصولات موجود در بازار را از نظر عملکرد پشت سر بگذارند.
با معرفی پردازندههای EPYC 9004 Genoa از سوی AMD اکنون میتوان گفت که اکوسیستم جدیدی در دنیای پردازندههای سرور در برند EPYC شروع شده است. قرار است ردههای گوناگون و مختلفی از پردازندهها در قالب این سری از محصولات AMD معرفی و روانه بازار شود و در آینده نزدیک در سرورها و مراکز داده مدرن مورد استفاده قرار بگیرد.
قرار است پردازندههای نسل چهارمی EPYC 9004 Genoa در سه رده مختلف تولید و عرضه شوند. پردازندههای EPYC Genoa مجهز به هستههای Zen 4 استاندارد، پردازندههای EPYC Bergamo مجهز به هستههای Zen 4C که برای پردازشهای متراکم بهینهسازی شدهاند و بالاخره پردازندههای EPYC Genoa-X که به هستههای Zen 4 V-Cache مبتنی هستند و به منظور استفاده بهتر از حافظه کش برنامهریزی شدهاند.
همچنین قرار است پردازندههای پایینرده و ارزان قیمتی نیز در رده EPYC Siena عرضه شوند که آنها هم به هستههای Zen 4 مجهزند اما در یک پلتفرم کاملاً جدید با عنوان SP6 عرضه میشوند. AMD اعلام کرده است که پردازندههای EPYC Siena با هدف فراهم کردن بهترین عملکرد به ازای هر وات انرژی مصرفی طراحی شدهاند و تحت برند EPYC 8004 به فروش خواهند رسید.
AMD اعلام کرده است که پردازندههای EPYC Genoa در هر هسته خود عملکرد بسیار خوبی را فراهم میکنند و برای مصارف عمومی مناسب هستند. پردازندههای EPYC Bergamo نیز عملکرد بسیار عالی خواهند داشت و برای مصارف مبتنی بر پردازشهای ابری مناسب هستند. پردازندههای EPYC Genoa-X نیز برای پردازشهای تکنیکی طراحی شدهاند و مناسب دیتاسنترها خواهند بود. این پردازندهها از فناوری جدید 3D Vertical Cache نیز بهره خواهند برد.
در حالی که هم اکنون عرضه پردازندههای EPYC Genoa آغاز شده است قرار است پردازندههای EPYC Bergamo و EPYC Genoa-X در نیمه اول از سال 2023 در دسترس قرار بگیرند. عرضه پردازندههای EPYC Siena نیز در نیمه دوم از سال 2023 آغاز خواهد شد.
AMD اعلام کرده است که پردازندههای EPYC 9004 Genoa را با استفاده از فناوری 5 نانومتری EUV شرکت TSMC و با استفاده از معماری Chiplet تولید خواهد کرد. این معماری پیش از این در تولید پردازندههای Ryzen 7000 و همچنین کارتهای گرافیک سری Radeon 7000 به کار گرفته شده بود. قرار است در ابتدا 18 پردازنده مختلف در این خانواده از محصولات عرضه شود. تفاوت میان این محصولات علاوه بر تعداد هستهها به نحوه تقسیم آنها در 12 چیپلت مختلف نیز مربوط می شود.
هر چیپلت قرار است دارای حداکثر 8 هسته پردازشی Zen 4 باشد. بسته به مدل این پردازندهها همچنین میتوانند دارای حداکثر 96 هسته و 192 رشته پردازشی باشند. همچنین هر چیپلت میتواند دارای 32 مگابایت حافظه کش مرحله سوم باشد باشد و از این نظر در مجموع با حداکثر 384 مگابایت حافظه کش L3 روبرو خواهیم بود. این پردازندهها همچنین دارای یک مگابایت حافظه کش مرحله دوم به ازای هر هسته پردازشی هستند.
پلتفرم جدید و مدرن SP5 که برای پردازندههای EPYC 9004 Genoa طراحی شده است نیز سبب میشود که آنها به نسل جدیدی از درگاههای ارتباطی همچون PCI-Express Gen 5 و همچنین حافظههای DDR5 با 12 کانال مجهز باشند. AMD اعلام کرده است که توان مصرفی پردازندههای رده بالای EPYC 9004 Genoa در بازه 360 تا 400 وات خواهد بود؛ اما این میزان در پردازندههای با هستههای پردازشی کمتر به 200 وات نیز خواهد رسید.
با بهرهمندی از حداکثر 96 هسته و 192 رشته پردازشی، باید پردازندههای EPYC 9004 Genoa را از این نظر از پردازندههای نسل سومی Xeon Scalable یا Ice Lake-SP بهتر بدانیم. این پردازندهها در بهترین حالت دارای 40 هسته و 80 رشته پردازشی بودند. همچنین اکنون پردازندههای EPYC 9004 Genoa با اختلاف از نظر تعداد هسته و رشته پردازشی از پردازندههای Xeon Scalable Sapphire Rapids که قرار است در آینده عرضه شوند بهتر محسوب میشود. این پردازندهها نیز حداکثر دارای 60 هسته و 120 رشته پردازشی هستند.
به لطف استفاده از هستههای پردازشی Zen 4 اکنون پردازندههای EPYC 9004 Genoa میتوانند تا 14 درصد میزان IPC بهتری را فراهم کنند. AMD در بخشی از مراسم شب گذشته خود هستههای Zen 4 خود را با هستههای Sunny Cove موجود در تراشههای Ice Lake-SP به مقایسه گذاشت و مشخص شد که با کاهش 40 درصدی فضای اشغال شده و همچنین بهبود 48 درصدی بازدهی انرژی در هستههای Zen 4 روبرو هستیم.