پیام رسان بله نقض حریم خصوصی نکرده است
از چند روز پیش موضوع عجیبی در فضای ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور ترند شده که به دسترسی کارمندان نرمافزار پیام رسان بله به اطلاعات کاربران اشاره دارد. در جدیدترین اتفاق حول این موضوع، سازمان فناوری اطلاعات اعلام کرده که اصولاً نقض حریم خصوصی در دسترسی بله به اطلاعات کاربران اتفاق نیفتاده است.
آخرین رخداد قابل توجه در خصوص پیامرسانهای داخلی در پیامرسان بانکی بله، موجب واکنشهای بسیار گستردهای شده است. در تاریخ ۳۱ تیر ۱۴۰۲، تصویری منتشر شد که نشان میداد کارمندان بله به پیامهای کاربران دسترسی دارند و آنها را رصد میکنند.
بعد از این خبر بود که مدیران این پیامرسان در بیانیهای در توییتر، تصویر منتشر شده را تأیید نموده و اعلام کرد که این تصویر مربوط به سیستم مانیتورینگ این پلتفرم است که برای جلوگیری از کلاهبرداریها و حفظ امنیت، درباره فعالیت کاربران خود در پلتفرم، نظارت میکند.
عدم نقض حریم خصوصی کاربران به سبک پیام رسان بله!
این پیامرسان به قوانین و شرایط استفاده از بله که در آدرس terms.bale.ai در دسترس است، اشاره کرده و گفته است که برای کانالها و بازوهای عمومی و گروههای بیش از هزار عضو، بله از الگوریتمهای خودکار برای آنالیز پیامها برای جلوگیری از انتشار محتوای مجرمانه استفاده میکند. در نهایت، بله حق قانونی برای پیگیری و برخورد با منتشرکنندگان این تصویر را برای خود محفوظ داشته است.
کاربران فضای مجازی با تعجب، نارضایتی، نگرانی، طنز، یا تمسخر به این رخداد واکنش نشان دادند. برخی از آنها نقض حق حریم خصوصی خود را مطرح کرده و خواستار رسیدگی به این مسئله شدهاند. بعضی دیگر هم با طنز گفتند که حالا دست به دامان پلیس فتا شدهاند!
کارشناسان فناوری اطلاعات و حقوقدانان چه میگویند؟
کارشناسان فناوری اطلاعات و حقوقدانان نیز با نقد و تحلیل به این رخداد پاسخ دادند. برخی از کارشناسان در این زمینه، نقض حقوق کاربران و عدم رعایت قوانین حمایت از حقوق مصرفکنندگان را در این عمل مطرح کرده و گفتند که پاسخ پیامرسان بله با تناقض و عدم شفافیت همراه است.
همچنین، آنها گفتند که نظارت بر محتوا نباید به بهانهای برای رصد و افشاگری اطلاعات شخصی تبدیل شود و که پیامرسانهای داخلی باید از رمزنگاری پیامها استفاده کنند تا بتوانند اعتماد کاربران را جلب کنند.
آن چیز که در مورد این اتفاق عیان است، دسترسی آزاد پیام رسان بله به بسیاری از اطلاعات رد و بدل شده بین کاربران است. البته باید به این موضوع نیز اشاره کرد که پاسخ پیامرسان بله به این رخداد با تناقض و عدم شفافیت همراه است.
به هر حال و هر چه که باشد این اتفاق نشان میدهد که بسیاری از گردانندگان نرمافزارهای پیام رسان داخلی به (حداقل) دستهای از اطلاعات کاربران، بدون محدودیت دسترسی دارند. بدون شک این دسترسی با اصولی که زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات مبنی بر حفظ حریم خصوصی کاربران در این شبکهها اعلام کرده، تناقض دارد و میتواند حتی آن را نیز زیر سوال ببرد.
بیانیه سازمان فناوری اطلاعات در خصوص پیام رسان بله
اما در خصوص این مسئله و پس از گستردهتر شدن ابعاد موضوع، سازمان فناوری اطلاعات نیز اعلام کرد که به این مساله ورود کرده و پس از بررسیهای انجام شده نتیجه را به مردم اعلام خواهد کرد.
این سازمان عصر امروز با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایرانی ویراستی اعلام کرد:
بررسی سازمان فناوری اطلاعات به عنوان نهاد تنظیمگر پیامرسانها نشان میدهد که پیامهای خصوصی مردم در پیامرسان بله دارای امنیت بوده و هیچ موردی از نقض حریم خصوصی مشاهده نشده است. همچنین تمام اقدامات صورت گرفته توسط پیامرسان بله برای مقابله با محتوای غیر اخلاقی، کلاهبرداری و رسیدگی به گزارشات مردمی در گروههای بالای هزار نفر بوده است.
در بخش دیگری از این بیانیه که در وبسایت رسمی سازمان فناوری اطلاعات منتشر شده آمده که مسئولان آن سازمان علاوه بر برگزاری یک جلسه فوری با حضور مدیران این پیامرسان، کارشناسان با هدف بررسی دقیق جزئیات و راستیآزمایی بیانیه منتشر شده توسط بله در محل این پیامرسان حاضر شدند.
با توجه به بیانیه سازمان فناوری اطلاعات ایران، ظاهراً اتفاقی که در این زمینه شاهد آن بودهایم از دید این سازمان به عنوان نماینده دولت در این خصوص و البته خود پیام رسان، اتفاقی قانونی است.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/46623-iran-ito-bale-messenger-case-statement