مایکروسافت پروژه ساخت دیتاسنتر در کف دریا را متوقف کرد
طبق خبرهای رسیده مایکروسافت پروژه آزمایشی ناتیک (Natic) برای ساخت مراکز داده زیر سطح آب را کنار گذاشته است. این پروژه در سال 2013 برای امکانسنجی استقرار دیتاسنترها در زیر آب و اندازهگیری اثرات لرزش و تکانههای دریا روی سرورها آغاز شده بود. جزئیات بیشتر این خبر را در شهر سختافزار دنبال کنید.
به گزارش Tomshardware، مایکروسافت پس از گذشت بیش از 10 سال از شروع این پروژه تصمیم به خاتمه دادن به آن گرفته است. به گفته نوئِل والش، رئیس بخش نوآوری و عملیات ابری مایکروسافت، تیم او دیگر مشغول ساخت مراکز داده زیر دریایی نیست. و آنها قصد دارند از آنچه در جریان این آزمایش آموختهاند در سایر پروژهها استفاده کنند.
با توجه به افزایش تقاضا برای توان پردازشی هوش مصنوعی، انتظار میرود مراکز داده طی سالهای آینده رشد تصاعدی داشته باشند. در سال گذشته انویدیا، که چندی پیش لقب با ارزشترین شرکت جهان را به دست آورد، بیش از 3.76 میلیون GPU به دیتاسنترها فروخت. انتظار میرود این تعداد تراشه در سال بیش از 14.3 تریلیون وات ساعت انرژی مصرف کنند که این عدد بدون در نظر گرفتن انرژی مورد نیاز برای خنکسازی سرورها محاسبه شده است.
طبق برآوردهای فعلی 40 درصد از انرژی مصرفی دیتاسنترها صرف سیستمهای خنک کننده میشود به همین خاطر سازندگان مراکز داده بزرگ مانند مایکروسافت انگیزهی زیادی برای کاهش یا حذف انرژی مورد نیاز برای خنکسازی سرورها دارند.
مایکروسافت در جریان پروژه ناتیک، یکی از دیتاسنترهای خود را در نزدیکی ساحل اسکاتلند و در زیر دریا ساخت. در این مدت از بین بیش از 855 سرور نصب شده در این مرکز داده، تنها 6 عدد از آنها نیاز به جایگزینی پیدا کردند. این در حالی است که در دیتاسنتر دیگر مایکروسافت در نزدیکی همین محل که روی خشکی ساخته شده بود، از میان 135 سرور نصب شده 8 تا از آنها نیازمند تعویض بودند. این آمار نشان میدهد علاوه بر کاهش هزینههای خنک سازی، ساخت مراکز داده در زیر آب میتواند هزینههای تعمیر و نگهداری را نیز به میزان چشمگیری کاهش دهد.
به گفته مایکروسافت دلیل اصلی ماندگاری بهتر سرورها در زیر آب، پایداری بیشتر دمای محیط در زیر دریا و همچنین استفاده از گاز نیتروژن برای محافظت از تجهیزات بوده است. والش در رابطه با استفاده از ربات در این مراکز داده گفت:
« ما از این نظر به رباطها نگاه میکنیم که بعضی از تجهیزات سرور برای انسانها بسیار سنگین هستند. و این که چگونه میتوانیم فرایندها را خودکارسازی کنیم. ما در این زمینه در حال یادگیری از سایر صنایع هستیم. البته ما باز هم به حضور افراد نیاز داریم.»
در حالی که مایکروسافت پروژه مراکز داده زیردریایی را کنار گذاشته، کشور چین پروژهی مشابهی را در سال سال گذشته آغاز کرده که به صرفه جویی 68 هزار متر مربعی در استفاده از زمین انجامیده است.
با این وجود مایکروسافت به سرمایهگذاری در زمینه دیتاسرنتر ادامه میدهد. این شرکت به تازگی پروژه 100 میلیارد دلاری ساخت دیتاسنتری برای ابررایانه هوش مصنوعی را با همکاری OpenAI شروع کرده و همچنین در حال بررسی امکان استفاده از راکتورهای هستهای ماژولار برای تأمین برق مراکز داده است.
به نظر شما آیا کنار گذاشتن پروژه ساخت دیتاسنترها در زیر آب تصمیم درستی بوده است؟
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/51362-microsoft-underwater-datacenter-discontinued