شرکت دانش بنیان Tachyum پیشنهاد ساخت اولین ابر رایانه ۲۰ اگزافلاپی آمریکا را داد
شرکت آمریکایی Tachyum که مدتی قبل با رو کردن پردازنده 128 هسته ای Prodigy به شهرت رسید، اکنون پیشنهاد ساخت یک ابر رایانه ۲۰ اگزافلاپی را به وزارت انرژی ایالات متحده ارائه کرده است. Prodigy چهار برابر قدرتمندتر از برترین پردازنده Xeon اینتل است و برای هوش مصنوعی، پردازش ابری و محاسبات سریع طراحی شده است. همین مسئله باعث شده Prodigy به محصولی ایدهآل برای ساخت ابر رایانه وزارت انرژی آمریکا تبدیل شود.
استارتاپ آمریکایی Tachyum روز سهشنبه اعلام کرد پیشنهاد ساخت یک ابر رایانه ۲۰ اگزافلاپی برای سال ۲۰۲۵ را به وزارت انرژی ایالات متحده ارائه کرده است. این غول پردازشی قرار است براساس پردازندههای نسل بعدی Prodigy این شرکت ساخته شود که دارای یک ریز معماری اختصاصی با قابلیت انجام کارهای مختلف است.
وزارت انرژی ایالات متحده (DOE) به دنبال ساخت یک ابر رایانه ۲۰ اگزافلای (هر اگزافلاپ در ثانیه برابر است با ۱۰۱۸ فلاپ) با توان مصرفی ۲۰ تا ۶۰ مگاوات برق تا سال ۲۰۲۵ است. این سیستم قرار است در آزمایشگاه ملی Oak Ridge (ORNL) راهاندازی شود و در کنار ابر رایانه فعلی این مرکز که اوایل سال جاری کار خود را آغاز کرده است، به عنوان مکمل فعالیت کند.
Tachyum اعلام نکرده که برای ساخت این ابر رایانه قرار است از چه سختافزارهایی استفاده کند، با این حال امروز مشخص شد که پردازندههای ۱۲۸ هستهای Prodigy و نسل بعدی آن یعنی پردازنده Prodigy 2 را در نقشه راه خود دارد. بر همین اساس میتوان گفت که تا سال ۲۰۲۵ و پیش از اتمام پروژه، احتمالاً پردازندههای قدرتمند Prodigy 2 معرفی شده و در این ابر رایانه مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
Prodigy یک پردازنده همگن (با هسته های یکسان) چند منظوره است که تا ۱۲۸ هسته ۶۴ بیتی VLIW را درون خود جای داده و در هر هسته دو واحد برداری ۱۰۲۴ بیتی و یک واحد ماتریس ۴۰۹۶ بیتی را دارد.
Tachyum انتظار دارد که پردازنده پرچمدار T16128-AIX دارای قدرت محاسباتی FP64 تا ۹۰ ترا فلاپ در ثانیه برای پردازش های سریع (HPC) و همچنین قدرت ۱۲ پتا فلاپ در ثانیه در هوش مصنوعی و یادگیری ماشین باشد. پردازندههای Prodigy تا ۹۵۰ وات مصرف انرژی داشته و از خنککننده مایع استفاده میکنند.
برای ساخت یک ابر رایانه که قدرت محاسباتی بیش از یک اگزافلاپ در ثانیه دارد، Tachyum نیاز دارد تا بیش از ۱۱ هزار پردازنده Prodigy را در یک سیستم کنار هم قرار دهد. با در نظر گرفتن میزان مصرف انرژی پردازندههای قدرتمند Prodigy، راهاندازی و فعالیت چنین سیستمی به انرژی بسیار زیادی نیاز خواهد داشت؛ بنابراین Prodigy 2 شانس بیشتری برای پاسخگویی به نیازهای یک ابر رایانه مقیاس بزرگ دارد.
در حال حاضر تنها ابر رایانه کلاس اگزافلاپ در ایالات متحده سیستم آزمایشگاه ملی Oak Ridge است که با پردازندههای ۶4 هستهای EPYC شرکت AMD ساخته شده و به شتاب دهنده های Instinct MI250X مجهز شده است.
علاوه بر این، دو ابر رایانه اگزافلاپی دیگر نیز در خاک آمریکا در حال ساخت است. مورد اول Ponte Vecchio نام داشته و با ۲ اگزافلاپ قدرت پردازشی، با مقیاسپذیر نسل چهارم Xeon شرکت اینتل ساخته شده و به پردازندههای گرافیکی Xe-HPC مجهز خواهد بود. مورد دوم ابر رایانه El Capitan است که با پردازندههای EPYC شرکت AMD با معماری Zen 4 و پردازندههای گرافیکی Instinct MI300 در دست ساخت است و قدرت محاسباتی ۲ اگزافلاپ را ارائه خواهد کرد.
وزارت انرژی ایالات متحده در نظر دارد از این پس قدرت محاسباتی ابر رایانههای خود را هر ۱۲ تا ۲۴ ماه ارتقا دهد، در حالی که این پیشرفت تا مدتی قبل هر ۴ یا ۵ سال رخ میداد. همین باعث شده تا DoE به دنبال معماریهای عجیب و پیشرفتهای همچون پردازندههای Prodigy باشد.
یکی از مزایای بالقوه Prodigy نسبت به پردازندهها و کارت گرافیکهای معمولی این است که برای هر دو محاسبات مرتبط با هوش مصنوعی (AI) و پردازش سریع (HPC) طراحی شده است.
در حال حاضر وزارت انرژی آمریکا به پیشنهاد Tachyum پاسخی نداده است، اما این شرکت امیدوار است که بتواند یک قرارداد همکاری با آنها منعقد کند.