رکورد درهم تنیدگی محاسبات کوانتومی با ثبت 51 کیوبیت شکسته شد
رایانش کوانتومی دریچهای برای ورود به دنیایی است که در آن پیچیدهترین پردازشها در کسری از ثانیه به پایان میرسند. بر همین اساس، بیش از ۲۰۰ شرکت بزرگ دنیای فناوری در حال انجام آزمایشهایی پیرامون محاسبات کوانتومی هستند. در تازهترین مورد، محققان چینی توانستهاند رکورد جدیدی در این حوزه به ثبت برسانند.
دستاورد جدید محققان در زمینه محاسبات کوانتومی یک رکورد درهم تنیدگی کوانتومی جدید را به ثبت رسانده که ثابت میکند ما به خوبی در مسیر پشت سر گذاشتن فرایندهای محاسبات کوانتومی با مقیاس متوسط نویز (NISQ) قرار داریم.
این تحقیقات که توسط شیابو ژو (Xiao-bo Zhu) و در دانشگاه علم و صنعت چین انجام شده، در نهایت منجر به کسب رکورد درهمتنیدگی ۵۱ کیوبیت (واحد اندازهگیری محاسبات کوانتومی) شد. این دستاورد جدید نویدبخش جهش در قابلیتهای پردازش کوانتومی را میدهد.
کامپیوتر کوانتومی Zuchongzhi که برای دستیابی به این نتایج مورد استفاده قرار گرفته، در دستهبندی کامپیوترهای ۶۶ کیوبیت ابررسانا قرار میگیرد، همان فناوری کیوبیت که توسط شرکتهای بزرگی همچون IBM و تعدادی دیگر شرکتهای بزرگ فضای محاسبات کوانتومی پشتیبانی میشود.
شرکت IBM اخیراً توانسته با استفاده از همین فناوری و با کمک واحد پردازنده کوانتومی (QPU) ۱۲۷ کیوبیتی ایگل (Eagle)، موفقیتهای چشمگیری در این زمینه به ثبت رسانده و نشان دهد که تغییرات اساسی در زمینه فضای کیوبیت ابررسانا در حال وقوع است.
یک دستاورد بزرگ در دنیای رایانههای کوانتومی
به گزارش Tomshardware، محققان پس از سرد کردن کیوبیتهای ابررسانا تا صفر مطلق (منفی 273.15 درجه سانتیگراد)، از امواج مایکروویو برای کنترل و تنظیم حالات مختلف کیوبیتها استفاده کردند، فرایندی که با میدانهای مغناطیسی کیوبیتها برهمکنش میکرد تا آنها به حالت درهمتنیدگی تغییر کنند.
این فرایند به دانشمندان اجازه داد تا فرایندهایی را اجرا کنند که در آن کیوبیتها را بهجای یک فیلد اتصال یک به یک، به شکل چندین جفت کیوبیت و در یک زمان تغییر حالت دهند.
به گفته چارلز هیل (Charles Hill)، محقق دانشگاه نیو ساوت ولز استرالیا، درهمتنیدگی یکی از تفاوتهای کلیدی بین رایانههای معمولی و رایانههای کوانتومی محسوب شده و میتوان آن را یک عنصر کلیدی در الگوریتمهای کوانتومی توصیف کرد.
در همین رابطه بخوانید:
– همه چیز درباره رایانش کوانتومی و کاربردهای فوقالعادهای که باید منتظر آنها باشیم
– اینترنت کوانتومی چیست و چرا کشورهای پیشرفته به دنبال آن هستند؟
بنابراین گفته وی، نشان دادن تعداد زیادی کیوبیت در هم تنیده یک معیار بسیار مهم برای یک کامپیوتر کوانتومی است.
گرچه ثبت ۵۱ کیوبیت در هم تنیده یک دستاورد مهم برای دنیای رایانش کوانتومی به شمار میآید، اما انتظار میرود که این دستاورد حداقل تا زمانی که محققان به قابلیت مقیاسپذیری دست یابند، همچنان توانایی شکست سد موجود را نداشته باشد.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/46478-quantum-computing-qubit-entanglement-record-broken