دو تلسکوپ، یک هدف؛ عکسهای هابل و جیمز وب چقدر متفاوتند؟
تلسکوپ فضایی جیمز وب چند دهه بعد از تلسکوپ فضایی هابل، به قدرتمندترین ابزار رصد جهان هستی برای بشر تبدیل شده است. این تلسکوپ جهان را به شکل متفاوتی میبیند و از این رو تصاویر به ثبت رسیده توسط آن تفاوتهای زیادی با تصاویر هابل دارند. در ادامه دو تصویر را برای نمایش تفاوت این دو تلسکوپ بررسی میکنیم.
تلسکوپ فضایی هابل در کنار جیمز وب هنوز میتوان به عنوان یک ابزار قدرتمند به تماشای جهان هستی بنشیند. تلسکوپ فضایی هابل اجرام آسمانی را در طول موج مرئی مشاهده میکند و جیمز وب به طول موج مادون قرمز چشم دوخته است. همین موضوع یکی از تفاوتهای مهم بین تصاویر دو تلسکوپ را رقم زده است.
در همین رابطه بخوانید:
– اولین تصاویر تلسکوپ فضایی جیمز وب؛ دریچه جدید به جهان هستی
– تلسکوپ فضایی جیمز وب نخستین تصویر خود از یک سیاره فراخورشیدی را ثبت کرد
تفاوت عکس های تلسکوپ فضایی جیمز وب و هابل
هابل و جیمز وب هر دو آینههای خود را به سمت کهکشام مارپیچی IC5332 گرفتهاند که 29 میلیون سال نوری با زمین فاصله دارد. این کهشکان که یک سوم کهشکان راه شیری است، به شکل عمود بر زاویه دید ما قرار گرفته و از این رو یکی از مهمترین اهداف رصد فضا به شمار میآید. تصویر ثبت شده توسط وب با ابزار MIRI، بازوهای مارپیچ این کهکشان را در حالتی اسکلتی به نمایش میگذارد.
هابل اما یک کهکشان پر از غبار را نمایش گذاشته و قسمتهایی تاریک جلوی عبور نور را گرفته است. نور فرابنفش و مرئی بسیار بیشتر از امواج مادون سرخ توسط غبار کیهانی متوقف میشود و از این رو در تصویر تلسکوپ فضایی هابل، میتوانیم نقاط تاریکی را ببینیم که نور از آنها عبور نکرده است.
این نقاط تاریک در عکس منتشر شده توسط وب، دیگر تاریک نیستند و توسط دوربین MIRI این تلسکوپ فضایی آشکار شدهاند.