دلِ پر سازندگان لپ تاپ از پشتیبانی، خدمات و ارتباطات AMD؛ محروم ماندن از میلیاردها دلار سود به دلیل مدیریت بد تیم قرمز
این روزها یک وجه مشترک بین OEMها لپتاپ که از تراشههای AMD در محصولات خود استفاده میکنند وجود دارد و آن، عدم رضایت گسترده از همه خدمات تیم قرمز است. بنابر گزارشی که AC Analysis در این زمینه منتشر کرده، وعدههای انجام نشده و انبوه مشکلات AMD موجب شده که این شرکت فروغ ابتدایی دهه جاری میلادی در بازار لپتاپ را در لبه پرتگاه سهم بازار خود ببیند.
ورود پردازندههای رایزن از سال 2020 به بازار لپتاپها جان دوبارهای به حضور AMD در دنیای این محصولات بخشید و مدلهای متعدد عرضه شده همگی نویدبخش روزهای خوب بودند. اما یک شروع خوب بدون تداوم و مدیریت، هیچ فایدهای ندارد. اتفاقی که این روزها سر زبانهاست، کم و کمتر شدن محصولات با پردازنده AMD در بازار لپتاپ است و دلیل آن چیزی نیست جز، مدیریت فاجعهباز بخش بازار تراشه موبایل این شرکت!
در همین زمینه موسسه AC Analysis میگوید:
شرکای AMD به ارتباطات نادرست، وعدههای انجامنشده و به طور کلی رفتار ضعیف، مشابه با رفتار اینتل در سالهای تسلطش بر بازار لپتاپها اشاره کردهاند.
گزارشهای متعدد، به نقل از منابع موجود در OEMهای لپتاپ، حاکی از پشتیبانی ضعیف، مشکلات تامین چیپ و ارتباطات ناقص AMD با شرکای لپتاپ خود است که به عملکرد کلی ضعیف این شرکت منجر شده است. شرکت مشاوره تراشه AC Analysis میگوید که تمرکز AMD بر حوزههای هوش مصنوعی و مراکز داده منجر به ایجاد «یک عصر یخبندان در روابط با OEMها» شده که باعث از دست رفتن اعتماد شرکا گشته است.
علاوه بر این، یک رسانه آلمانی به نام ComputerBase گزارش میدهد که شکایات OEMها از این روابط سرد AMD و عملکرد نامناسب آن، «در طی سالها، فرصت کسب میلیاردها دلار سود را به دلیل فروشهای از دست رفته بازار لپتاپ برای AMD بر جای گذاشته است».
AC Analysis بیان میکند که AMD در حال اولویتدهی به چیپهای سازمانی نسبت به محصولات مصرفی خود است. در این گزارش به چندین شریک OEM لپتاپ AMD اشاره شده که از «ارتباطات نادرست، وعدههای انجامنشده و به طور کلی رفتار ضعیف» از سوی این شرکت شکایت دارند؛ مواردی که یادآور رفتارهای اینتل در دوران تسلطش هستند.
مضاف بر این رسانه معتبر آلمانی ComputerBase گزارش داده که بر اساس گفتگوهایش با چندین OEM لپتاپ، به این نتیجه رسیده که AMD همچنان با بسیاری از مشکلاتی که در گذشته با آنها مواجه بوده، دست به گریبان است. مشکلات تامین ضعیف سفارشات و مسائل مرتبط با آن منجر به کمبود لپتاپهای جدید با چیپهای Strix Point در بازار شده است. این همان دلیلی است که این موسسه را در نهایت به جمعبندی «از دست دادن میلیاردها دلار سودی که میتوانست به جای اینتل به جیب AMD برود»، رسانده است.
این رسانه همچنین اشاره کرده که علیرغم اشتیاق مصرفکنندگان، استقبال OEMها از چیپهای Strix Point کمی سردتر بوده است. اگر سری به بزرگترین فروشگاههای آنلاین فروش لپتاپ بزنید مشاهده میکنید که این روزها تنها سه برند، محصولات خو با این چیپها را ارائه میدهد: ایسوس، HP و MSI. حتی میتوان دید که برای مثال شرکتهای اچ پی و ام اس آی تنها یک مدل با پردازنده استریکس پوینت AMD را عرضه میکنند. البته ایسوس در این زمینه داستان متفاوتی دارد و 13 مدل لپتاپ با چیپهای سری AMD Ryzen AI 300 را عرضه کرده است. AC Analysis همچنین اعلام کرده که Lenovo Yoga Pro 7 Gen 9 نیز با پردازنده جدید AMD عرضه خواهد شد، اما هنوز در وبسایت آمریکای لنوو موجود نشده است.
از سوی دیگر، عرضه پردازنده Snapdragon X توسط کوالکام با استقبال گستردهای از سوی عموم و تولیدکنندگان لپتاپ روبهرو شده است. هفت برند مختلف 12 مدل متنوع با استفاده از این چیپ جدید ARM عرضه کردهاند و انتظار میرود که مدلهای بیشتری نیز در هفتهها و ماههای آینده عرضه شوند. در نظر داشته باشید که علیرغم شهرت بی حد و حصر کوالکام در حوزه گوشیهای هوشمند، این شرکت در حوزه تراشه موبایل (لپتاپ) یک تازهکار به حساب میآید و توجه بسیار گسترده اخیر به لپتاپهای ساخته شده با تراشههای کوالکام میتواند، پیام بزرگی به بازار لپتاپ بدهد: «دنیای لپتاپ در حال شروع جنگ بین ARM و X86 است».
طبیعی است که هر دو برند، هم AMD و هم کوالکام همچنان فاصله زیادی با غول دنیای لپتاپ، اینتل دارند، که در حال حاضر 80 مدل لپتاپ با پردازندههای Lunar Lake را توسط OEMهای مختلف راهی بازار کرده است.
اگرچه روابط و عملکرد AMD با برخی OEMها ضعیف به نظر میرسد، اما این شرکت به آرامی در حال افزایش سهم بازار خود نسبت به رقیب سنتی خود، اینتل است. سهم بازار لپتاپهای AMD در حال حاضر به 19 درصد رسیده است؛ البته با این پیشفرض که این پیشرفتها پس از هفت سال طولانی از بازگشت دوباره Ryzen حاصل شده و شرکت اغلب درصد کوچکی از سهم بازار را به دست آورده است.
در نهایت باید بگوییم که بدون شک AMD میتواند با یک تیم بهتر برای تامین قویتر پردازندهها و ایجاد روابط نزدیکتر با OEMها به سرعت این پیشرفتها را بیفزاید.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/laptop/52540-dissatisfaction-of-oems-with-amd-services