بررسی لپ تاپ GIGABYTE G6 KF؛ خوش قیمت و خوراک بازی
اگر یک لپتاپ بهروز با صرف هزینه کم میخواهید، این مطلب شما را از سردرگمی نجات میدهد. در اینجا به بررسی لپتاپ گیمینگ Gigabyte مدل G6 KF میپردازیم که با در اختیار داشتن پردازنده نسل سیزده اینتل، گرافیک RTX 4060 انویدیا، 16 گیگابایت رم DDR5 و طراحی جذاب و شیک، هر آنچه میخواهید را با قیمتی مقرون بهصرفه ارائه میدهد. در ادامه با بررسی لپتاپ گیمینگ G6 KF گیگابایت همراه ما باشید.
مقدمه
مقدمه
گیگابایت که بیشتر با قطعات سختافزاری شناخته میشود، در بازار لپتاپ نیز حرفهایی برای گفتن دارد. این شرکت محصولات خود را در قالب مجموعههای پرچمدار، رده بالا، میان رده و ارزان قیمت دستهبندی کرده است که به ترتیب سری AORUS، AERO، GIGABYTE GAMING و سری U نام گرفتهاند.
لپتاپ گیمینگ G6 که در این بررسی به سراغ آن رفتیم، تحت لوای سری GIGABYTE GAMING قرار گرفته که یک لپ تاپ سری گیم از محصولات میان رده این شرکت تلقی میشود. نسل جدید لپتاپهای این سری، همگی در نسخههایی شامل کانفیگ با پردازنده نسل دوازده یا سیزده اینتل و گرافیک RTX 4050 یا 4060 انویدیا عرضه میشوند.
مدل G6 نیز از این قاعده مستثنی نبوده و در دو نسخه به اسم KF و MF ارائه میشود که به ترتیب به RTX 4060 و RTX 4050 مجهز هستند. همچنین هر نسخه دارای سه کانفیگ با پردازنده متفاوت شامل Core i7 نسل دوازده، Core i5 نسل سیزده و Core i7 نسل سیزده است. برای این بررسی نسخه با بهترین مشخصات سختافزاری را در اختیار داشتیم.
نسخه در دست بررسی لپ تاپ گیگابایت جی 6 کی اف ۲۰۲۳ است. با این حال نسخه 2024 لپتاپ با همین مشخصات کنونی نیز معرفی شده که قابلیتهای هوش مصنوعی جدید ویندوز 11 تحت عنوان Copilot را هم به طور پیشفرض به همراه دارد.
لپتاپ GIGABYTE G6 KF توسط دفتر رسمی گیگابایت در ایران برای بررسی در اختیار شهر سختافزار قرار گرفت که با 3 سال گارانتی تعویض آواژنگ و قیمت حدود 60 میلیون تومان هماکنون در بازار موجود است.
بد نیست پیش از شروع این بررسی، نگاهی به مشخصات لپ تاپ Gigabyte G6 KF 2023 در قسمتهای مختلف داشته باشیم:
مولفه | مدل و مشخصات |
پردازنده | Intel Core i7-13620H از خانواده Raptor Lake-H |
کارت گرافیک | RTX 4060 GDDR6 8GB |
حافظه رم | 16 گیگابایت حافظه DDR5-4800 |
نمایشگر | 16 اینچی نوع IPS با وضوح +FHD و نوسازی 165 هرتز / نسبت تصویر 16:10 |
وبکم | HD 720p |
سیستم عامل | Windows 11 Home |
ذخیره سازی | 512 گیگابایت حافظه SSD M.2 نوع NVMe |
شبکه بدون سیم | Wi-Fi 6E (802.11 ax) + Bluetooth v5.2 |
شبکه سیمی | Gb LAN |
اسپیکرها | دو عدد اسپیکر 2 وات |
وزن خالص | 2.3 کیلوگرم |
ورژن بایوس | FB01 |
صفحه کلید | بکلایت تک رنگ (قابل تغییر بین 15 رنگ) |
باتری | ۳ سلولی – 54 وات ساعت |
آداپتور | 150 وات |
عرضه این لپتاپ به شکل باندل شامل کوله پشتی و لوازم جانبی نبوده و درون جعبه بجز خود دستگاه، شارژر 150 واتی، دفترچه راهنما، کارت گارانتی، و غیره مشاهده میشود.
طراحی و کیفیت ساخت
طراحی و کیفیت ساخت
لپتاپ گیمینگ گیگابایت G6 با نمایشگر 16 اینچی و ابعاد 35.95 در 26.38 در 2.5 سانتیمتر، چندان از نظر طول و عرض کوچک نیست. ضخامت باریک آن در کنار بدنه پلاستیکی، در نهایت به وزن 2.3 کیلوگرمی ختم شده که همچنان تا حدودی حمل دستگاه را چالش برانگیز میکند.
طراحی بکار برده شده برای این لپتاپ را میتوان ظاهری مینیمال به دور از المانهای خشن دانست که در عین حال به لطف ظرافت در طراحی حاشیهها و حکاکی لیزری الگوهای جذاب روی درب لپتاپ و ترکپد، همچنان ماهیت گیمینگ خود را حفظ کرده است. در عین حال، بریدگیهای تیز اطراف بدنه و سادگی پنل رویی، شیک بودن دستگاه برای استفادههای غیر گیمینگ را نیز تضمین میکند و نمیتوان گفت این لپ تاپ مخصوص بازی است.
پوشش پلاستیکی مات بدنه در شاسی و درب نمایشگر، مستعد جذب چرپی و اثرانگشت است، اما با وجود متریال ارزان قیمت، حین کار کردن با دستگاه حس رضایتبخشی از کیفیت را تجربه خواهید کرد. همچنین فشردگی متریال ساخت بدنه باعث میشود لغ خوردن، خم شدن یا تو رفتن قسمتهایی چون شاسی یا درب نمایشگر کمتر قابل لمس باشد.
توزیع وزن دستگاه کاملاً یکپارچه انجام نشده و در برخی موارد امکان بازکردن درب نمایشگر با تنها یک دست میسر نیست. هرچند بیرون زدگی نیز روی لبهی صفحه نمایش طراحی شده تا باز کردن لپتاپ را سادهتر از قبل کند، عمق و ضخامت کم این بیرون زدگی باعث میشود در پیدا کردن نقطهی مناسب به مشکل خورده و معمولاً به جای درب نمایشگر، خود لپتاپ را بلند کنید.
لولای مقاوم اما نسبتاً نرمی که برای نمایشگر این لپتاپ بکار گرفته شده، تا 135 درجه امکان باز شدن داشته و و در زوایای تند نیز به خوبی وضعیت خود را حفظ میکند. البته انتظار میرفت این محصول نیز به مانند اکثریت مدلهای موجود در بازار، امکان باز شدن 180 درجه نمایشگر را داشته باشد.
اتصالات و اگزوزهای خروجی هوا در لبه سمت راست، چپ و پشت لپتاپ تعبیه شدهاند که باعث میشود دور تا دور محصول بتوان زبان طراحی گیگابایت را مشاهده کرد. جلوتر در قسمتهای مربوطه بررسی لپتاپ گیمینگ گیگابایت 16 اینچی نسل 13 مدل G6 KF به تشریح ویژگیهای اتصالات و سیستم خنک کنندگی محصول میپردازیم.
لبهی جلویی نیز طیف کاملی از نشانگرهای LED شامل وضعیت روشن/خاموش، شارژ باتری/شارژ شدن و وضعیت ذخیرهسازی را نشان میدهد. هرچند که به واسطه فعالیت بیشتر سیستمعاملهای جدید در پس زمینه، عملاً نشانگر SSD همیشه روشن است، اما به کار بردن آن در یک لپتاپ 2023، نکته جالبی در بررسی این محصول بود.
در زیر شاسی نیز متریال پلاستیکی زبر مات را شاهد هستیم که بریدگیهای ورود هوا به سیستم تهویه، خروجیهای صدا و کفیهای لاستیکی را در خود جای داده است. نکته کاربردی در طراحی این قسمت، ارتفاع بیشتر کفیهای لاستیکی انتهای شاسی است که باعث میشود در حین کار با کیبورد راحتی بیشتری داشته باشید.
صفحه کلید و تاچپد
صفحه کلید و تاچپد
کیبورد و ترکپد لپتاپ به عنوان ابزاری برای تعامل بهتر میان کاربر و سختافزار سیستم، میتوانند نقش مهمی در ارائه تجربه باکیفیت خصوصاً برای یک لپتاپ گیمینگ داشته باشند. در این قسمت به بررسی لپ تاپ Gigabyte G6 KF از منظر عملکرد صفحه کلید و تاچپد میپردازیم و عملکرد آن را در استفاده معمولی و گیمینگ ارزیابی میکنیم.
صفحه کلید
ابعاد 16 اینچ محصول این امکان را داده تا لپتاپ از یک کیبورد فول سایز شامل کلیدهای NumPad برخوردار باشد. طراحی صفحه کلید به شکل جزیرهای موسوم به Chiclet انجام شده که فاصله کافی میان کلیدها برای به حداقل رساندن خطای تایپ کردن نیز در نظر گرفته شده است.
البته این افزایش فاصله میان کلیدها در کنار ابعاد فول سایز کیبورد، درنهایت به کلیدهایی با پهنای کم، ختم شده است. عمق فشردگی اعلام شده از سوی گیگابایت برای کلیدهای این کیبورد، 2 میلیمتر بوده که از فاصلهی رایج در لپتاپهای گیمینگ کمی بیشتر بوده و تجربهای نزدیک به صفحهکلیدهای دسکتاپ را به شما ارائه خواهد داد.
گفتنی است که صفحه کلید لپتاپ G6 دارای حروف فارسی از پیش چاپشده نیست و در صورتی که برای تایپ کردن متون فارسی مشکل دارید، میبایست برچسب آن را جداگانه تهیه کنید.
لازمه هر کیبورد گیمینگ در این روزها، بکلایت RGB است! خوشبختانه گیگابایت در طراحی G6 این مورد را نیز در نظر گرفته و هرچند از نورپردازی All-Zone (یا به عبارتی همان 1 Zone) در پس کلیدها استفاده کرده، اما امکان پشتیبانی از تغییر بین 15 رنگ را میسر ساخته است.
درواقع به طور خودکار سیستم رنگ پس زمینه کیبورد را بین 15 رنگ پیشفرض به طور یکدست تغییر میدهد و برای تنظیم آن روی یک رنگ خاص به منظور شخصیسازی بیشتر، میتوانید از اپلیکیشن Control Center که در ادامه با آن بیشتر آشنا خواهید شد، استفاده کنید.
تاچپد
یکی از ویژگیهای بارز و تغییرات اساسی این محصول نسبت به نسل قبلی آن، بکارگیری ترکپد سایز بزرگ است. این ترکپد با ابعاد 15 در 9 سانتیمتر، 59 درصد بزرگتر از مدلهای 15 اینچ قبلی لپتاپهای گیمینگ گیگابایت است.
البته شاید برای بازی کردن، گیمرها چندان تمایلی به استفاده از تاچپد بجای ماوس گیمینگ نداشته باشند، اما جایی که صحبت از ادیت یا به طور کلی مالتی تسکینگ باشد، ابعاد بزرگ تاچ پد قطعاً کاربردی خواهد بود. کلیکهای راست و چپ نیز به طور یکپارچه زیر ترکپد طراحی شده، سختی فشردگی متوسطی دارند و به طور کلی عملکرد کافی و مناسبی در اختیارتان خواهند گذاشت.
در بررسی لپ تاپ گیگابایت جی 6 کی اف گاهاً با مشکل کندی حرکت موس مواجه شدیم که پس از بروزرسانی ویندوز ایجاد شده بود؛ با این حال تا پیش از آن مشکلی از بابت کار با دستگاه نداشتیم. دقت و سرعت نمونه برداری لمسی آن بالا بود، آپدیتهای مایکروسافت پرسیژن را نیز دریافت کرده و از ژستهای حرکتی چند انگشتی نظیر اسکرول کردن یا زوم کردن به خوبی پشتیبانی میکند.
اتصالات باسیم و ارتباطات بیسیم
اتصالات باسیم و ارتباطات بیسیم
این روزها تجهیزات جانبی به بخشی جدایی ناپذیر از وسایل دیجیتال بدل شده و بعضاً حتی کلید برتری در بازی یا کارهایی چون تولید محتوا محسوب میشوند؛ از این رو لزوم پوشش طیف وسیعی از درگاهها و اتصالات I/O گرفته تا ارتباطات وایرلس دیده میشود.
اتصالات I/O
این لپتاپ پوشش گستردهای از اتصالات داشته و پورتهای دستگاه را میتوان در بخشهای مختلف بدنه مشاهده کرد.
در لبهی سمت راست بدنه شاهد درگاه شبکه RJ45، پورت USB 3.2 Gen2 Type-C و درگاه کارتخوان microSD هستیم.
لبه سمت چپ، میزبان پورت USB 3.2 Gen1 Type-A، پورت USB 2.0 Type-A، جک 3.5 میلیمتری هدفون و جک میکروفون مجزاست!
در پشت بدنه نیز ورودی جریان برق، مینی دیسپلیپورت 1.4، خروجی HDMI سازگار با HDCP، پورت USB 3.2 Gen2 Type-C مشاهده میشود.
با این اوصاف میتوان گفت شاهد یکی از کاملترین پوششدهیهای اتصالات در لپتاپهای گیمینگ میانرده هستیم که نیاز هرنوع کاربری را به خوبی برطرف میکند. بررسی لپ تاپ گیگابایت جی 6 کی اف نشان داد از اتصالات USB سری Gen2 برای وصل لوازم جانبی گرفته تا خروجی HDMI سازگار با HDCP برای حمایت از کپیرایت استریمرها و درگاه کارتخوان برای تولیدکنندگان محتوا، میتوان همه را با لپتاپ گیمینگ G6 KF گیگابایت تجربه کرد.
قابلیتهای ارتباط بیسیم
برای دورکاری یا کاربرانی که با ارسال و دریافت فایل زیاد سر و کار دارند، قابلیتهای ارتباطات بیسیم لپتاپ از اهمیت و کاربرد زیادی برخوردار است. در همین رابطه، گیگابایت در G6 KF از کارت شبکه AX211NGW استفاده کرده که با رابط M.2 به مادربرد لپتاپ متصل شده است. خوشبختانه این کارت شبکه از فناوری بیسیم شبکه Wi-Fi 6E (802.11 ax) پشتیبانی کرده و از بلوتوث نسخه 5.2 برخوردار است.
هرچند انتظار میرفت برای یک محصول سال 2023، از بلوتوث v5.3 استفاده شود، نسخه 5.2 بلوتوث نیز اتصالی پایدار با بُردی بیشتر از نسل چهارم این فناوری را ارائه میدهد. بدین ترتیب تجربه بدون ایرادی از لوازم جانبی بیسیم با این لپتاپ خواهید داشت.
تفاوت اصلی بین استاندارد Wi-Fi 6 و نسخه جدید Wi-Fi 6E این جاست که Wi-Fi 6E یک خط سریع برای دستگاهها و برنامههای سازگار ایجاد میکند که در نتیجه آن سرعت بیسیم بیشتر در فرکانس 6 گیگاهرتز و تأخیر کمتر به دست میآید. تفاوت دیگر این است که Wi-Fi 6 با استانداردهای قبلی شبکه وایفای سازگار بوده اما Wi-Fi 6E از چنین حالتی پشتیبانی نمیکند.
همچون وایفای 6، فناوری WiFi 6E نیز دارای باندهای ارتباط دادهای 2.4 و 5 گیگاهرتز است، اما 6 گیگاهرتز را هم ارائه میدهد. برخلاف وای فای 6 که اتصال یک کاناله ارائه میدهد، نسخه 6E دارای هشت کانال است که یک کانال در باند 5 گیگاهرتز و هفت کانال دیگر در باندهای 6 گیگاهرتز هستند. شبکه WiFi 6E تنها از دستگاهها و برنامههای مبتنی بر پروتکل ارتباطی 802.11ax پشتیبانی میکند.
صفحه نمایش و وبکم
صفحه نمایش و وبکم
هرآنچه در سختافزار سیستم اتفاق میافتد، در انتها به واسطه نمایشگر مشاهده میشود. از این رو، وجود صفحه نمایش باکیفیت که قادر به ارائه تصویری درست از محتوای درحال پردازش سیستم باشد، حائز اهمیت است. در کنار صفحه نمایش، وبکم نیز به عنوان همسایهای جدانشدنی در لپتاپها دیده میشود که از تولید محتوا گرفته تا جلسات آنلاین کاربرد دارد. در این قسمت به بررسی لپ تاپ گیگابایت G6 KF در بخش نمایشگر و وبکم میپردازیم.
نمایشگر
درمورد پنل صفحه نمایش این لپتاپ، اطلاعات رسمی اعلام نشده است، اما بررسی ما نشان داد که G6 گیگابایت از یک نمایشگر IPS LCD با پوشش مات برخوردار بوده که به واسطه ابعاد 16 اینچ و رزولشن WUXGA (1920 در 1200 پیکسل) به تراکم 141 پیکسل در اینچ دست مییابد.
صفحه نمایش لپتاپ گیگابایت جی6 دارای نسبت تصویر 16:10 (بخوانید 16 به 10) است که اصطلاحاً به نام «نسبت تصویر طلایی» نیز شناخته میشود. در کنار آن، صفحه نمایشی یکدست با حاشیههای باریک در اختیار شما میگذارد که این محصول را برای استفاده به عنوان مانیتور گیمینگ، ابزار تولید محتوا یا تماشای فیلم به گزینهای عالی بدل میسازد.
در خصوص مدت پاسخدهی نمایشگر نیز اطلاعات رسمی توسط گیگابایت منتشر نشده اما پنل آن امکان ارائه رفرش ریت تا 165 هرتز را داراست که موجب میشود در کنار نرخ فریم بالا، دقیقترین فریم را مشاهده و سریعترین حرکات بازی را دنبال کنید. از این رو در ادامه بررسی لپ تاپ GIGABYTE G6 KF 2023، نمایشگر این محصول را در عملکردهای مختلف تست میکنیم.
پنل و زاویه دید
همانطور که گفته شد، پنل بکار برده شده در نمایشگر لپ تاپ G6 گیگابایت از نوع IPS بوده و چیدمان سابپیکسلهای Red، Green و Blue در آن به شکل خطی است. چنین آرایشی سبب میشود تا پنلهای IPS از خوانایی بالایی در زوایای تند برخوردار باشند.
یکی از ایراداتی که بر استفاده این آرایش پیکسلی وارد است، دندانهدار شدن تصاویر است که خصوصاً در تصاویر با جزئیات بیشتر، اما با دقت فراوان مشخص خواهد شد. با این حال بکارگیری این ساختار موجب خوانایی بیشتر متون نسبت به چینش پیکسلی BGR است.
بررسی ما از وضعیتهای 9 گانه نمایشگر لپتاپ نشان داد که به نسبت رده کاری دستگاه، از خوانایی مناسبی طی حالتهای مختلف برخوردار است و رنگها تنها در زوایای تند افت کیفیت و تغییر رنگ به خود میبینند. چنین ویژگی به شما کمک میکنند مشکلات خود را در تماشای محتوای بصری نظیر فیلم دیدن یا برای استفاده حرفهای نظیر طراحی و تولید محتوا به حداقل برسانید.
حداکثر و حداقل شدت و یکپارچگی روشنایی
قطعاً یکی از مهمترین ویژگیهای هر صفحه نمایش، میزان روشنایی یا Brightness آن است. مقدار حداکثر روشنایی صفحهنمایش در نمایش رنگ سفید زمانی اهمیت خواهد داشت که شما در یک محیط با نور زیاد (مثلاً نزدیک به پنجره یا در فضای باز) در حال کار با لپتاپ خود هستید. در اینگونه موارد، زمانی که شدت روشنایی نمایشگر شما کم باشد، امکان مشاهده تصاویر وجود نخواهد داشت یا تصاویر بسیار کمرنگ دیده میشوند.
نتیجه حاصل از تست حداکثر شدت روشنایی نمایشگر لپتاپ G6 گیگابایت تحت مقدار تنظیم شده 100 درصدی Brightness برای نمایش رنگ سفید، نشان میدهد که این صفحه نمایش قادر است به میانگین حداکثر روشنایی حدود 295 کاندلا بر متر مربع (نیت) دست یابد که از عدد اعلامی خود شرکت یعنی 250 نیت، بیشتر است. با این حال رویه نمایشگر ممکن است کمی بیش از اندازه مات باشد و در محیطهای پرنور، تنها با دید مستقیم امکان مشاهده واضح تصویر را خواهید داشت.
با توجه به این بررسی و نتایج شدت روشنایی نمایشگر در قسمتهای 9 گانه، یکپارچگی توزیع روشنایی در صفحه نمایش نیز برابر با 89.03 درصد بدست آمده است. از آن جایی که هر چه این مقدار به 100 نزدیکتر باشد یکنواختی نور را نشان میدهد، رسیدن به چنین عددی برای یک نمایشگر لپتاپ میانرده، بسیار خوب تلقی شده و انتظار ما را برآورده میکند.
جدا از بیشینه روشنایی برای نمایش سفید مطلق، حداقل روشنایی برای یک صفحه کاملاً سیاه (Minimum Black Level) نیز از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که این فاکتور معمولاً (و نه لزوماً) بر کنتراست تصویر و همچنین نمایش محتوا در تاریکی تأثیر خواهد داشت. در واقع قبل از اینکه صفحهنمایش بتواند نقاط بسیار تاریک را در کنار نقاط بسیار روشن صفحه به خوبی به نمایش بگذارد (کنتراست)، باید بتواند تا جای ممکن صفحهنمایشی تاریک را برای نمایش یک صفحه تماماً سیاه نمایش دهد.
بررسی این مورد نشان داد که G6 گیگابایت قادر است در تاریکی اتاق با کمترین میزان روشنایی خود برای نمایش رنگ مشکی، 0.0۱ نیت شدت روشنایی ثبت کند که برای استفاده در تاریکی عالی خواهد بود؛ به طوری که خستگی کمتری به چشم وارد میشود. همچنین این موضوع نشان میدهد که شاهد رنگ سیاه عمیقی خواهید بود که در تماشای فیلم یا حین بازی کردن، تجربه لذتبخشتری ارائه میدهد.
کنتراست
کنتراست (Contrast) در واقع به اختلاف بین روشنترین و تاریکترین بخشهای هر تصویر گفته میشود. مقدار کنتراست در نمایشگرها، تعیینکننده شدت روشنایی روشنترین بخشهای تصویر است. علاوه بر این، مقدار کنتراست یک نمایشگر میتواند نشان دهنده کیفیت تصویر آن باشد، زیرا هر چه کنتراست بیشتر باشد، کیفیت تصاویر نیز افزایش پیدا کرده و اجزا آن راحتتر قابل تشخیص خواهد بود.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میشود کنتراست Native و Native 150nit بدین منظور محاسبه شدهاند که هر یک به ترتیب نمایانگر کنتراست بیشینه در حالت حداکثر روشنایی رنگ سفید و کنتراست با شدت روشنایی 150 نیت (نزدیک به استفاده روزمره کاربر) هستند.
باتوجه به اینکه کنتراست Dynamic معمولاً با هدف تبلیغاتی اعلام شده و در استفاده روزمره کاربران عملاً چنین سناریویی وجود ندارد، از اندازهگیری و اعلام نتیجه کنتراست دینامیک صرف نظر کردیم.
باتوجه به توزیع شدت روشنایی که پیشتر در خصوص آن صحبت کردیم، مقادیر میانگین و حداکثر کنتراست ثبت شده نیز اندکی با یکدگیر اختلاف دارند. با این حال کنتراست میانگین 1763 در حالت بیشینه روشنایی نشان میدهد که توزیع مناسب روشنایی در رنگ سفید و نمایش عمیق رنگ مشکی، نقش مثبتی در بهبود کنتراست تصاویر داشتهاند. به عنوان یک نمایشگر میان رده در تست کنتراست با بیشینه روشنایی و حالت نزدیک به استفاده کاربر توانستیم به اعداد خوبی دست یابیم.
پوشش فضای رنگی
نمایشگرها توانایی نمایش همه رنگهایی که انسان قدر به دیدن آن است را ندارند. بنابراین میتوانند تنها دامنه مشخصی از رنگها را تولید کنند و به نمایش بگذارند. بر همین اساس اصطلاح فضاهای رنگی (Color Gamut) به وجود آمد تا استانداردهای مشخصی برای توان نمایش رنگ در تلویزیونها و نمایشگرها تعریف شود.
مشکل عمدهای که لپتاپهای میانرده از جمله سری GIGABYTE با آن دست به گریبان هستند، پوشش نه چندان وسیع فضاهای رنگی گستردهتر نظیر DCI-P3 است؛ در نتیجه همواره نمیتوان در عین اجرای بازیها یا رندرگیری محتوا روی تنظیمات گرافیکی بالا، تصویر دقیقی از رنگها مشاهده کرد.
دقت نمایش رنگ
پس از توانایی نمایش تعداد رنگهای مختلف در فضاهای رنگی مذکور، حال نوبت به بررسی و اندازهگیری دقت نمایش این رنگها میرسد.
برای رسیدن به این هدف، از رنگهای اشباع شده اصلی گرفته تا مشتقات آنها و طیف رنگهای خاکستری را روی لپ تاپ نمایش داده و دقت آن را با شاخصی تحت عنوان DeltaE2000 اندازهگیری کردیم. این فرمول، فاصله بین رنگ نمایش داده شده با رنگی که باید نمایش داده میشد را بیان میکند.
در جدول بالا، ابتدا اختلاف در دقت رنگ طیف خاکستری ذکر شده است که با توجه به مقدار 3 آن، میتوان گفت این محصول عملکرد عالی را به عنوان یک لپتاپ گیمینگ میان رده از خود به جای گذاشته است. بدین ترتیب در نمایش طیف خاکستری از سفید گرفته تا مشکی را میتوان به خوبی در این لپ تاپ مشاهده کرد.
مقدار میانگین انحراف در نمایش کلی رنگها نیز عدد 7.4 را نشان میدهد که در این بازه قیمتی خوب تلقی میگردد و تفاوت میان رنگ اصلی و رنگ نمایش داده شده برای عمده کاربران عادی قابل تشخیص نخواهد بود.
مقدار گاما نیز برابر با 2.35 بدست آمده که اختلاف اندکی نسبت به مقدار گامای ایدهآل 2.2 دارد.
وب کم
تبِ استریم کردن و کلاسهای مجازی این روزها بسیار داغ شده و شاید یکی از مقاصد کاربران برای خرید یک لپتاپ گیمینگ، تولید محتوای گیمینگ یا آموزشی باشد. معمولاً وبکم بکار برده شده در لپتاپها تنها در حد رفع نیازهای ضروری نظیر شرکت در جلسات آنلاین است.
لپتاپ G6 KF گیگابایت به وبکم HD با رزولوشن 720p و نرخ 30 فریم بر ثانیه مجهز شده که در کنار آن میکروفون نیز تعبیه شده است.
اگرچه رزولوشن HD کیفیت خوبی برای نمایش ویدئو به شکل تمام صفحه ارائه نمیکند، اما در صورتی که قصد دارید از تصویر کوچک شده وبکم خود برای گوشهای از کادر محتوای مد نظر استفاده کنید، این افت کیفیت کمتر مشخص خواهد بود.
سیستم عامل و نرم افزارهای اختصاصی
سیستم عامل و نرم افزارهای اختصاصی
این لپ تاپ به صورت پیشفرض همراه با سیستمعامل ویندوز 11 نسخه Home عرضه میشود؛ با این وجود برای استفادههای حرفهایتر مانند طراحی یا ادیت به کمک اپلیکیشنهای حرفهای، نصب نسخه Pro ویندوز 11 پیشنهاد میشود.
گیگابایت برای محصولات ساخت خودش نرمافزار کنترل سنتر (GIGABYTE Control Center) را معرفی کرده تا بتواند یک پلتفرم تقریباً یکسان برای بهینهسازی و کنترل بخشهای مختلف ایجاد کند. لپتاپ گیگابایت G6 KF نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به صورت پیشفرض اپلیکیشن فوق را به همراه دارد.
در اپلیکیشن GIGABYTE Control Center قابلیتهای گوناگونی همچون مشاهده وضعیت سیستم، کنترل آنی فنها، ایجاد ماکرو یا حتی کنترل نورپردازی بکلایت صفحهکلید وجود دارد. به لطف رابط کاربری ساده و قابل درک اپلیکیشن کنترل سنتر، کار با این نرمافزار نیز بسیار ساده است.
علاوه بر این، لپتاپ گیگابایت مورد بررسی از نوآوری صدای فراگیر DTS هم پشتیبانی میکند. برای دسترسی به این قابلیت باید اپلیکیشن DTS Sound Unbound را بر روی لپتاپ خود نصب کرده و از قابلیتهای مختلف آن برای بهبود تجربه گیمینگ، تماشای فیلم و کنفرانسهای ویدئویی بهرهمند شوید.
مشخصات سخت افزاری
مشخصات سخت افزاری لپتاپ Gigabyte G6 kf
لپتاپ Gigabyte G6 kf در دسته محصولات میانرده قرار میگیرد، با این وجود کانفیگ آن با پردازنده گرافیکی RTX 4060 و پردازنده نسل سیزده Core i7-13620H اینتل باعث شده تا این دستگاه همچنان بتواند در کارهای نیمه سنگین یا حتی سنگین نیز عملکردی قابل توجهی از خود به نمایش بگذارد.
در ادامه مطلب پیش از انجام تستهای تخصصی و بررسی لپتاپ گیمینگ گیگابایت 16 اینچی نسل 13 مدل G6 KF، بد نیست نگاهی دقیق به مشخصات آن در بخش سختافزار داشته باشیم.
پردازنده مرکزی
پردازنده Core i7-13620H بکار رفته در این لپتاپ، از تراشههای قدرتمند کم مصرف اینتل در نسل سیزده محسوب میشود که بر پایه لیتوگرافی Intel 7 یعنی همان فناوری ساخت 10 نانومتری تولید شده و به ادعای اینتل تا 30 درصد کارایی بیشتری نسبت به نسل قبل ارائه میکند.
همانطور که در تصویر مربوط به اپلیکیشن CPU-Z برای لپ تاپ گیگابایت G6 KF Core i7 میتوان مشاهده کرد، این پردازنده مجموعاً 10 هسته فیزیکی در اختیار دارد که شامل 6 هسته قدرتمند (P-Core) و 4 هسته کم مصرف (E-Core) میشود؛ 16 رشته پردازشی (Threads) مجازی نیز در اختیار این پردازنده است. هستههای این پردازنده در حالت پایه به 4.2 و در حالت توربو به 4.9 گیگاهرتز فرکانس کاری دست مییابند که در این حالت، حداکثر توان TDP نیز به 45 وات میرسد.
برخورداری از 9.5 مگابایت حافظه کش L2 و 24 مگابایت حافظه کش L3، ضریب اطمینان بالایی به پردازنده در تعامل با حافظه رم و پردازشهای متوالی میدهد. این پردازنده از حافظههای DDR5-5200 تا مقدار 96 گیگابایت در حالت 2 کاناله پشتیبانی میکند و تحمل دمایی 100 درجه سانتیگراد را دارد.
پردازنده Core i7-13620H به گرافیک مجتمع داخلی اینتل نسل سیزده (UHD) نیز مجهز شده است؛ اگرچه با وجود RTX 4060، کاربر بهجز در موارد خاص یا استفادههای سبک نیازی به آن نخواهد داشت.
پردازنده گرافیکی
گیگابایت در لپتاپ مورد بحث به سراغ پردازنده گرافیکی RTX 4060 لپتاپ رفته است که با فناوری 5 نانومتری TSMC بر پایه معماری Ada Lovelace ساخته شده است.
این تراشه گرافیکی بسته به نیاز سفارشدهنده از سوی انویدیا در توانهای مختلفی (از 35 تا 115 وات) تولید میشود که گیگابایت به سراغ نسخه 75 واتی آن رفته است. این کارت با 8 گیگابایت حافظه اختصاصی GDDR6 ساخت سامسونگ همراه بوده و پهنای رابط 128 بیتی و بیشینه انتقال 256 گیگابایت بر ثانیه در اختیار دارد.
سرعت هستههای گرافیک در حالت پایه 1620 مگاهرتز بوده و در حالت بیشینه (Boost) به 2010 مگاهرتز میرسد. توان پردازشی اعشاری استاندارد این چیپ (FP32) در حالت بیشینه نیز 11.6 ترافلاپس خواهد بود. سایر اطلاعات فنی RTX 4060 استفاده شده لپتاپ Gigabye G6 در تصویر نرمافزار GPU-Z قابل مشاهده هستند.
حافظه رم
حداقل حافظه رم مورد نیاز برای اجرای بازیهای جدید این روزها به 16 گیگابایت رسیده است. لپتاپ Gigabye G6 KF نیز به 16 گیگابایت حافظه رم DDR5 با نرخ انتقال 4800 مگاترانسفر در ثانیه مجهز شده که به واسطه دو ماژول 8 گیگابایتی در اختیار کاربر قرار میگیرند.
هرچند 16 گیگابایت حافظه RAM برای استفادههای گیمینگ و تولید محتوا کافی است، اما امکان ارتقای حافظه تا 96 گیگابایت نیز وجود دارد.
ذخیرهسازی
فرایند ذخیرهسازی این لپ تاپ برعهده یک اس اس دی 512 گیگابایتی M.2 NVMe با پروتکل NVMe PCIe نسل چهارم خواهد بود که توسط خود شرکت گیگابایت مونتاژ شده است.
در این دستگاه دو اسلات M.2 با پروتکل NVMe PCIe وجود دارد، از این رو کاربر میتواند بسته به نیاز خود میزان حافظه ذخیرهسازی را افزایش دهد.
بنچمارک سخت افزاری و تست گیم
بنچمارک سخت افزاری و تست گیم
پس از ارائه توضیحات مفصل در خصوص مشخصات لپ تاپ گیگابایت مدل G6 KF در بخش سخت افزار، حال نوبت آن رسیده که عملکرد تمامی قطعات از جمله CPU، GPU، رم، فضای ذخیرهسازی و غیره را در وضعیتهای کاری مختلف با نرمافزارهای تخصصی تست کنیم. سپس به بررسی این لپ تاپ در زمینه کارایی واقعی پرداخته و چند بازی شناختهشده را روی آن اجرا میکنیم.
بنچمارک CPU و RAM
ابتدا به سراغ تستهای Cinebench میرویم. Cinebench از سی پی یو برای تولید یک تصویر واحد با استفاده از آخرین تکنیکهای رهگیری پرتو استفاده میکند. این بنچمارک برای تجزیه و تحلیل اینکه یک CPU چگونه رشتهها (Threads) و حافظه را مدیریت میکند عالی است.
امتیازات Cinebench خطی هستند. این بدان معناست که یک سی پی یو با 2000 امتیاز cb، دو برابر سریعتر (در Cinema 4D Rendering) از یک سی پی یو با امتیاز 1000 خواهد بود.
ما از نسخههای R15، R20 و نسخه جدید R23 بدین منظور استفاده کردیم. نتایج کلی پردازنده Core i7-13620H لپ تاپ Gigabyte G6 KF در نمودار و جدول زیر آمده است:
مدل دستگاه | بنچمارک | CineBench R20 | CineBench R15 |
مشخصات فنی | Multi Core | OpenGL(fps) Multi Core |
|
Gigabyte G6 KF | Core i7-13620H RTX 4060 Laptop |
6211 | 249 2510 |
MSI Cyborg 15 A12VE | Core i7-12650H RTX 4050 Laptop |
5588 | 220 2219 |
Lenovo LOQ 15IRH8 | Core i7-13620H RTX 4050 Laptop |
5828 | 263 2278 |
MSI Stealth 15 A13VE | Core i7-13620H RTX 4050 Laptop |
6222 | 250 2413 |
MSI Katana 15 B13VFK | Core i7-13620H RTX 4060 Laptop |
5903 | 218 2349 |
همانطور که از نتایج به دست آمده از تستها میتوان فهمید، لپتاپ G6 در تستهای مرتبط با پردازنده به ویژه در حالیتی که عملیات تک هستهای در حال انجام است، بسیار عالی عمل کرده و بهترین نتیجه را نسبت به رقبای هم نسل خودش به ثبت رسانده است.
در پردازشهای چند هستهای نیز نتیجه بهدست آمده تقریباً مشابه محصولات هم بده بوده و با اختلاف قابل توجهی از نسل دوازده سی پی یوهای اینتل عمل کرده است.
در ادامه برای بررسی دقیقتر، نرمافزار Geekbench 5.4 را نیز در بررسی لپ تاپ گیمینگ Gigabyte G6 KF آزمون کردیم.
نتایج به دست آمده از اپلیکیشن بنچمارک گیکبنچ نیز ما را به تحلیل مشابهی رسانده و همانطور که میتوان مشاهده کرد، پردازنده Core i7-13620H مورد استفاده در لپتاپ گیگابایت توانسته در تست تک هستهای درخشیده و در تستهای چند هستهای نیز به عنوان یک رقیب قدرتمند در میان رقبا ظاهر شود.
برای بررسی کارایی CPU این لپ تاپ در دنیای واقعی از بنچمارک 7-Zip هم استفاده کردیم. 7-Zip یک برنامه برای فشردهسازی و آرشیو کردن فایلهاست که بنچمارک LZMA را نیز در خود جای داده است. بنچمارک LZMA امتیازدهی خود را بر حسب MIPS (میلیون دستورالعمل در ثانیه) نشان میدهد که شامل دو بخش Compression (با تمرکز بر تأخیر حافظه رم و اندازه/سرعت کَش) و Decompression (با تمرکز بر عملیات حسابی اعداد صحیح CPU) میشود.
مدل دستگاه | 7z b 4 | 7z b 4 -mmt1 |
Gigabyte G6 kf | 63841 | 7859 |
Lenovo LOQ 15IRH8 | 55381 | 5915 |
MSI Stealth 15 A13VE | 88663 | 7830 |
MSI Cyborg 15 A12VE | 79292 | 7347 |
Katana 15 B13VFK | 66539 | 6832 |
برای بررسی سرعت حافظه رم و Cache سی پی یو نیز از برنامه AIDA64 استفاده کردیم. در این برنامه بخشهای مختلفی به منظور تست پردازنده مرکزی، حافظه و پردازنده گرافیکی وجود دارد. ما برای بررسی گیگابایت G6 KF به آزمونهای مربوط به مموری و واحدهای پردازشی CPU مراجعه کردیم.
در تصویر زیر، نتایج مربوط به سرعت خواندن و نوشتن حافظه رم و حافظههای کش L1، L2 و L3 پردازنده Core i7-13620H مشخص است:
جدول پایین نیز نشان میدهد که عملکرد الگوریتمهای پردازش محاسبات عدد صحیح، پردازشهای تصویری و امنیتی مختلف این چیپ در چه حد است:
نتیجه بدست آمده | نوع تست |
67985 MB/s | Memory Read |
60385 MB/s | Memory Write |
60564 MB/s | Memory Copy |
90.6 ns | Memory Latency |
91680 | CPU Queen |
38132 MPixel/s | CPU PhotoWorxx |
1021.1 MB/s | CPU ZLib |
129732 MB/s | CPU AES |
3239 MB/s | CPU SHA3 |
بنچمارک گرافیک
برای تست پردازش گرافیکی RTX 4060 این دستگاه به سراغ نرمافزار محبوب 3DMark میرویم که آزمونهای مختلفی برای بکارگیری نسخههای مختلف DirectX، API های جدید، رهگیری پرتو و غیره دارد. در همین راستا و به عنوان تستهای کلیدی، Time Spy و Fire Strike را اجرا کردیم که هر یک به ترتیب بر پایه DirectX12 و DirectX11 پردازش میشوند.
در این تست لپتاپ گیگابایت G6 یک رقیب قدرتمند یعنی کاتانا 15 را دارد که البته از لحاظ قیمت گرانتر است. با نگاهی به نتایج به دست آمده از تستهای 3DMark میتوان نتیجه گرفت که علیرغم مشخصات فنی و استفاده از سختافزارهای یکسان، توان مصرفی کارت گرافیک و آداپتور با توان پایینتر باعث شده تا G6 فاصله قابل توجهی نسبت به هم نسلی خود پیدا کند.
جدول زیر نیز نتایج سایر تستهای گرافیکی نرمافزار 3DMark طی بررسی لپ تاپ گیگابایت G6 را نشان میدهد که از امتیاز رهگیری پرتوی نور و پردازش گرافیک مجتمع گرفته تا شبیهسازی اجرای بازی در حالت 4K را شامل میشود:
نتیجه بدست آمده | نوع تست |
20822 | 3DMark Fire Strike |
11070 | 3DMark Fire Strike Extreme |
5693 | 3DMark Fire Strike Ultra |
51664 | 3DMark Night Raid |
9550 | 3DMark Time Spy |
4398 | 3DMark Time Spy Extreme |
53322 | 3DMark Wild Life |
17402 | 3DMark Wild Life Extreme Unlimited |
4728 | 3DMark Port Royal |
2279 | 3DMark Speed Way |
بنچمارک حافظه ذخیرهسازی
ذخیرهسازی روی این لپ تاپ به واسطه اس اس دی 512 گیگابایتی نوع M.2 صورت میپذیرد که از پروتکل NVMe با رابط PCIe Gen4 پشتیبانی میکند. برای تست این درایو ذخیرهسازی از نرمافزار CrystalDiskMark استفاده کردیم که عملکرد خواندن/نوشتن تصادفی و خواندن/نوشتن ترتیبی را در این ماژول آزمون میکند.
اس اس دی مورد استفاده در این لپتاپ از نظر سرعت خواندن اطلاعات به ویژه در حالت متوالی عملکرد خوبی از خود به نمایش گذاشته و سرعت بالایی هم در کنار همردههایش به ثبت رسانده است. با این وجود، در ضمینه نوشتن اطلاعات کمی ضعیف ظاهر شده است.
تصویر زیر نیز نتیجه بررسی لپ تاپ گیگابایت G6 KF از نظر سرعت اساسدی در نرمافزار مطرح AS SSD را نشان میدهد:
بنچمارک عملکرد کلی
از آنجایی که استفاده روزمره ما از لپتاپها ولو اینکه گیمینگ یا غیر گیمینگ باشد، شامل سناریوهای مختلفی اعم از پخش ویدیو، رندر گرفتن، کار با آفیس، بازی کردن و غیره است، نیاز به بنچمارکی است که بتواند امتیاز کلی از عملکرد دستگاه طی کارکردهای مختلف به نمایش بگذارد.
عملکرد این نوت بوک گیگابایت مانند سختافزارهای به کار رفته در آن میانرده محسوب میشود، ولی در عین حال جالب است که میبینیم هر دو لپتاپ مجهز به پردازنده گرافیکی RTX 4060 (که از پردازنده گرافیکی RTX 4050 قویتر است)، در جایگاه انتهایی لیست قرار گرفتهاند. این مسئله میتواند ناشی از ناسازگاری یا ایجاد مشکل در یک سری از پردازشها رخ داده باشد.
بنچمارک گیم
بخش تستهای گیمینگ را شاید بتوان اصلیترین قسمت از بررسی یک لپتاپ گیمینگ توصیف کرد و Gigabyte G6 KF نیز از این قائده مستثنی نیست. بر همین اساس، در ادامه روند بررسی این لپتاپ به سراغ مجموعه کاملی از بازیهای مطرح و شناختهشده دنیای گیم رفتهایم تا عملکرد آن را بسنجیم.
برای انجام تستهای گیمینگ مجموعه کاملی از عناوین گوناگون مانند بازیهای رقابتی (Competitive) آنلاین از جمله CS2 و DOTA 2 که نیازمند نرخ فریم بالا هستند را در کنار چند عنوان AAA مانند Cyberpunk 2077 که هر سیستم قدرتمندی را به زانو در میآورند، مورد استفاده قرار گرفتهاند.
گفتنی است که در تمامی تستها، قابلیت DLSS انویدیا/AMD FSR غیرفعال بوده است.
همانطور که در نمودارهای فوق میتوان مشاهده کرد، لپتاپ گیگابایت در بازیهای رقابتی توانسته نرخ فریم بالایی را به ثبت رسانده و علیرغم قیمت پایینتر نسبت به رقیب اصلی خود یعنی کاتانا 15، با راحتی آن را شکست داده است. زمانی که به سراغ بازیهای AAA میرویم این وضعیت کمی تغییر کرده و پایین بودن توان پردازنده گرافیکی خودنمایی میکند. به طور کلی میتوان گفت که لپتاپ Gigabyte G6 KF با توجه به قیمت خود، کارایی خوبی برای اجرای بازیهای روز دارد.
شایان ذکر است که شهر سختافزار عملکرد گیمینگ دستگاههای مختلف در حالت تنظیمات گرافیکی Low و Medium را بر روی رزولوشن 720P بررسی میکند.
عنوان بازی | Low | Medium | High | Ultra |
DOTA 2 | 240 | 221 | 218 | 190 |
Counter Strike 2 | 264 | 232 | 218 | 182 |
Shadow of Tomb Raider | 131 | 124 | 117 | 108 |
Forza Horizon 5 | 221 | 207 | 186 | 142 |
GTA V | 197 | 180 | 156 | 101 |
FarCry 6 | 139 | 129 | 93 | 84 |
FarCry 5 | 157 | 143 | 110 | 103 |
Cyberpunk 2077 | 121 | 114 | 79 | 73 |
Crysis Remastered | 226 | 229 | 109 | 84 |
The Witcher 3 | 147 | 139 | 80 | 69 |
بهبود عملکرد ناملموس RTX 40 نسبت به نسل گذشته و گرافیکهای نسل جدید مدتهاست نقل محافل است؛ با این حال ویژگی جذابی که شاید این موضوع را از ذهنها پاک کند چیزی نیست جز فناوری DLSS.
برای تست قابلیت DLSS انویدیا در گرافیک RTX 4060، این ویژگی را در بعضی گیمهای پشتیبانی شده فعال کرده و با گذاشتن روی پروفایل Quality، تأثیر آن در ارائه نرخ فریم بالاتر با اولویت دادن به حفظ کیفیت تصویر را بررسی کردیم.
عنوان بازی | Ultra + RT + DLSS Quality |
Cyberpunk 2077 | 46 |
Crysis Remastered | 62 |
The Witcher 3 | 37 |
Forza Horizon 5 | 151 |
نتایج جدول بالا، نهایت قدرت پردازشی گرافیک لپ تاپ گیگابایت G6 KF را نشان میدهد که طی فعال بودن فناوری دی ال اس اس 3، Ray Tracing و تنظیمات گرافیکی اولترا به ثبت رسیده است. با توجه به فشار پردازشی بالا در این حالت (خصوصاً برای بازی نظیر سایبرپانک) باید گفت به منظور کسب بهترین تجربه گرافیکی از بازیهای روز دنیا، چارهای جز استفاده از DLSS نخواهید داشت.
حرارت و باتری
حرارت و باتری
در این بخش از بررسی لپ تاپ گیمینگ گیگابایت G6 KF به سراغ تست توانایی دستگاه در خنک نگه داشتن بدنه طی بار کاری سنگین میرویم. ضمن این مورد، میزان شارژدهی باتری در سناریوهای مختلف نیز اندازهگیری شده است.
تهویه و دما
برخلاف رایانههای رومیزی، در لپتاپها با محدودیت شدید فضا سروکار داریم و در صورت عدم استفاده از یک راهحل توزیع دمای مناسب، گرمای تولید شده توسط قطعات سخت افزاری میتواند بر روی عملکرد کلی دستگاه و حتی میزان استهلاک آنها در طول زمان تأثیر چشمگیری داشته باشد.
Gigabye در این لپ تاپ به سراغ استفاده از یک سیستم خنککننده ساده رفته که به دو عدد فن با 59 تیغه و 4 لوله انتقال حرارت مسی مجهز شده است. لولهها وظیفه انتقال حرارت تولید شده از پردازنده و گرافیک به سمت فنهای سیستم خنککننده در قسمت پشتی لپتاپ را دارند.
خوشبختانه این لولهها نه تنها پردازنده اصلی و GPU، بلکه حافظههای VRAM و VRMهای پردازنده را نیز تحت پوشش داشته و کار انتقال حرارت آنها را نیز برعهده دارند.
برای این دستگاه، گیگابایت چهار منفذ تهویه هوا در نظر گرفته است که دو خروجی در پشت و دو خروجی در طرفین قرار دارند. سیستم تهویه این لپتاپ بدین شکل است که هوای خنک را از زیر شاسی به داخل کشیده و از خروجیهای پشت و طرفین لپتاپ به بیرون هدایت میکند.
گرچه این طراحی میتواند به خنکسازی قطعات سختافزاری کمک کند، اما وجود اگزوز خروج هوای گرم در سمت راست بدنه لپتاپ در طولانی مدت خوشایند نخواهد بود، چرا که هنگام استفاده از موس باد گرم ناشی از سیستم خنککننده مستقیماً به دست کاربر برخورد میکند.
تیم شهر سختافزار برای بررسی لپ تاپ Gigabye G6 KF از نظر خنک کنندگی، آن را در دو حالت آماده به کار (Idle) و 100 درصد فشار پردازشی سی پی یو و گرافیک (Load) قرار داده است. علاوه بر این، به منظور درک بهتر از عملکرد خنککننده، آن را حدود 20 دقیقه در این وضعیت نگه داشتیم تا به پایداری کامل رسیده و فنها حداکثر کارایی خود را نشان دهند.
تستها در حالت پروفایل Auto گرفته شده و خنککننده به طور هوشمند در صورت تحت فشار قرار گرفتن پردازنده، کارت گرافیک یا هر دو به طور همزمان، سرعت گردش فنها را به حداکثر میزان خود میرساند.
با بررسی لپتاپ گیمینگ گیگابایت 16 اینچی نسل 13 مدل G6 KF و نگاهی به نتایج میتوان متوجه شد که سیستم خنککننده مجهز به دو عدد فن این دستگاه به خوبی از پس خنککنندگی آن تحت فشار پردازشی برمیآید. دمای خروجی هوا که بیشترین تماس با گرمای تولید شده را داشته، 25 درجه از Idle تا Load تغییر داشته و در عین حال بیشترین تغییرات دمای بدنه دستگاه به 17 درجه میرسد.
شایان ذکر است که تحمل دمایی پردازنده Core i7-13620H اینتل ۱۰۰ درجه سانتیگراد اعلام شده و بایوس این لپتاپ با ایجاد تعادل بین فرکانس کاری و دمای فعلی پردازنده میتواند آن را در محدوده عملکرد کاری مجاز نگه دارد؛ بنابراین در رابطه با این موضوع چندان جای نگرانی نیست.
توان مصرفی و باتری
لپتاپ Gigabye G6 KF به یک باتری ۳ سلولی 20 ولتی (54 وات ساعتی) با ظرفیت اسمی 3410 میلیآمپر ساعت مجهز شده است. از آنجا که پردازنده نسل جدید اینتل برای مدیریت هرچه بهتر انرژی مصرفی به هستههای مجزا برای عملکردهای سبک و سنگین مجهز شدهاند (هستههای P-Core برای فعالیتهای سنگین و هستههای E-Core برای کارهای سبکتر)، انتظار میرود که ظرفیت برای استفاده عادی روزمره کافی باشد.
البته، به منظور پردازش گرافیکی نیز این لپ تاپ چیپ RTX 4060 انویدیا را به همراه دارد که در عین ارائه قدرت پردازشی مناسب، توان مصرفی متوسطی دارد.
در نهایت باید در نظر داشته باشید که میزان شارژدهی لپتاپ به مجموعهای از سناریوهای کاری گوناگون بستگی داشته و استفاده از قابلیتهای مختلف مانند بک لایک کیبورد، بلوتوث، وایفای و اتصالات سیمی ممکن است در نتیجه بهدست آمده تأثیر مستقیم و چشمگیر داشته باشند.
پس از تست شارژدهی لپتاپ در سناریوهای مختلف، جدول ذیل به دست آمد:
تستهای مختلف | Balanced Mode |
Idle | 6 ساعت و 15 دقیقه |
Video | 2 ساعت و 45 دقیقه |
Gaming | 1 ساعت و 15 دقیقه |
Office | 2 ساعت و 45 دقیقه |
Applications | 3 ساعت و 15 دقیقه |
جدول فوق که نتیجه شارژدهی لپ تاپ از 100 درصد شارژ باتری تا خاموش شدن دستگاه را نشان میدهد، به سناریوهای مختلی اعم از حالت آماده به کار (Idle)، بازی کردن (Gaming)، پخش ویدئو (Video) و کار با آفیس (Modern Office) مربوط میشود.
با توجه به ارقام به دست آمده، شارژ باتری این محصول در صورتی که روشنایی نمایشگر 100 درصد بوده و هیچگونه اتصالی فعال نباشد تا حدود 6 ساعت و 15 دقیقه دوام خواهد آورد که رقمی بسیار خوب برای این محصول در رده کاری گیمینگ محسوب میشود.
در لپ تاپ گیکابایت شاهد استفاده از آداپتور 150 وات هستیم. این آداپتور میتواند لپتاپ شما را در وضعیت خاموش در کمتر از 1.5 ساعت به طور کامل شارژ کند.
با این حال، در نظر داشته باشید که استفاده از باتری لپتاپ هنگام انجام بازی یا تدوین ممکن است افت فریم و ایجاد گلوگاه را به همراه داشته باشد. بنابراین از باتری این دستگاه صرفاً باید برای کارهای سبک نظیر تماشای فیلم یا وبگردی استفاده کرد؛ نه انجام بازی یا ادیت که نیازمند توان بالاتری هستند.
امکان ارتقا و تعمیر پذیری
امکان ارتقا و تعمیر پذیری
طبق روال همیشگی در بررسی لپتاپها، سعی کردیم تا دستگاه را باز کرده و ضمن موشکافی قطعات بکار برده شده، امکان تعمیر کردن آن و راحتی انجام امور ارتقا برای کاربران را مورد ارزیابی قرار دهیم.
قاب زیرین لپتاپ به طور کلی شامل 13 پیچ است. پس از بازکردن تمامی پیچها، قاب زیرین دستگاه با کمی دقت و حوصله و با استفاده از یک کارت پلاستیکی یا ابزار مناسب باز میشود.
اولین موضوعی که با مشاهده طراحی داخلی لپتاپ به چشم خواهد بود، آن است که گیگابایت مادربرد G6 kf را به شکلی طراحی کرده که تمامی قطعات در سمت باز شده نمایان باشد. در سمت دیگر مادربرد هیچ قطعه قابل دسترسی نیست و کاربر برای ارتقا یا سرویس دورهای اصلاً نیازی به باز کردن کامل مادربرد نخواهد داشت.
در اینجا شما میتوانید دسترسی کاملی به فنها، هیت سینک، ماژولهای RAM، حافظه SSD و ماژول وایرلس داشته باشید.
خوشبختانه روی مادربرد این دستگاه دو اسلات SSD M.2 با پشتیبانی از پروتکل NVMe در نظر گرفته شده است، بر همین اساس در صورت نیاز کاربر میتواند با اضافه کردن یک اساسدی دیگر ظرفیت ذخیرهسازی آن را افزایش دهد.
در مورد رمها نیز همانطور که گفته شد 2 اسلات SO-DIMM وجود دارد که به طور پیش فرض بر روی هر دو یک ماژول 8 گیگابایتی نصب شده است. در صورتی که به دنبال افزایش میزان حافظه رم هستید، میتوانید ماژولهای 8 گیگابایتی موجود را با ماژولهای 16 یا حتی 32 گیگابایتی تعویض کنید.
جمعبندی و امتیازدهی .
به طور کلی لپتاپ G6 KF گیگابایت در ازای قیمت حدوداً 60 میلیون تومانی خود، از مشخصات و عملکرد عالی برخوردار است. این محصول با در اختیار داشتن پردازنده نسل سیزده اینتل، گرافیک RTX 4060 و 16 گیگابایت رم DDR5، توانست به به خوبی از پس تستهای بنچمارک متنوع ما در . برآید. همچنین در اجرای بازیهای مختلف طی بررسی لپ تاپ Gigabyte G6 KF شاهد رسیدن به نرخ فریمهای بالایی بودیم که حتی بدون نیاز به فناوریهایی چون DLSS قابل دستیابی بود.
در بررسی لپتاپ GIGABYTE G6 KF شاهد نقاط قوت و ضعف این محصول در بخشهای مختلف بودیم که بعضاً باتوجه به رده کاری و بازه قیمتی محصول، در بسیاری مدلهای بازار نیز قابل مشاهدهاند.
این دستگاه از طراحی شیک با متریال باکیفیت برخوردار است، همچنین اتصالات متنوعی را پوشش میدهد که برای هر نوع استفادهای کافی است. با این حال، مشکل طراحی نامناسب برای بیرونزدگی لبه نمایشگر قابل چشمپوشی نیست و هنگام باز کردن درب صفحه نمایش میبایست این کار را دو دستی انجام دهید.
کیبورد فول سایز و تاچپد بزرگی برای این لپتاپ تعبیه شده که کار با آن راحت است؛ تنها توجه داشته باشید که نورپردازی صفحه کلید از نوع بکلیت و با 15 رنگ ثابت خواهد بود. بررسی صفحه نمایش نیز نشان داد که در عین پوشش رنگی ضعیف اما از کنتراست بالا و دقت مناسبی در نمایش طیف رنگی خاکستری از سفید تا مشکی عمیق برخوردار است که تجربه خوبی حین بازی کردن یا فیلم دیدن ارائه میکند.
درون بدنه نیز سیستم خنککننده بهینهای طراحی شده که به خوبی از پس استرس تستهای ما برآمد. باتری 54 واتساعتی این لپتاپ ظرفیت نسبتاً کمی دارد که به موجب آن، در استفادههای سنگین نظیر بازی کردن، در حدود 1 ساعت امکان شاژدهی دارد. با این حال فضای داخل بدنه به اسلات ثانویه برای نصب SSD M.2 تخصیص داده شده که در کنار امکان افزایش RAM، ارتقاءپذیری مناسبی برای لپتاپ گیمینگ G6 KF گیگابایت رقم میزند.
لپتاپ GIGABYTE G6 KF توسط دفتر رسمی گیگابایت در ایران برای بررسی در اختیار شهر سختافزار قرار گرفت که با 3 سال گارانتی تعویض آواژنگ و قیمت حدود 60 میلیون تومان هماکنون در بازار موجود است.
در نهایت میتوان با وجود موارد فوق، نقاط قوت و ضعف در بررسی لپ تاپ گیگابایت G6 KF را در موارد زیر خلاصه کرد:
نکات مثبت:
- پشتیبانی از انواع اتصالات به ویژه برای استریم
- کیبورد فول سایز و ترکپد بزرگ
- کنتراست بالا و رنگ سفید و مشکی عمیق
- پردازش تک هستهای عالی
- FPS بالا برای گیمینگ
- امکان ارتقاء رم و نصب SSD ثانویه
- قیمت مناسب
نکات منفی:
- عدم توزیع مناسب وزن دستگاه
- کیبورد با نورپردازی رنگی ثابت
- پوشش و دقت رنگی ضعیف نمایشگر
- شارژدهی کوتاه مدت
حال با کلیه توضیحات گفته شده در این بررسی، در نهایت لپ تاپ GIGABYTE G6 KF 2023 موفق به دریافت امتیاز عالی 8.7 از 10 و نشان “Great Value” از لابراتوار تخصصی . شد.
برای اطلاع از چگونگی ریز امتیازات و ایجاد امتیاز نهایی . توجه شما را به رنکینگ این محصول که در کلاس کاری میانرده بررسی شده است، جلب میکنیم:
GIGABYTE G6 KF
کلاس عرضه :
اقتصادی / میان رده
8.5
طراحی و ارگونومی
9.5
قابلیتهای ارتباطی
8.5
صفحه کلید و تاچپد
8.7
امتیاز شهرسختافزار
نشان شهرسختافزار
8.7
سوالات پرتکرار
سوالات پرتکرار درباره لپتاپ GIGABYTE G6 KF
در ادامه به برخی از رایجترین و پرتکرارترین سوالات مرتبط با بررسی لپ تاپ Gigabyte G6 KF پاسخ داده خواهد شد.
سیستم خنک کننده Gigabyte g6 KF چیست؟
گیگابایت در این لپ تاپ به سراغ استفاده از یک سیستم خنککننده ساده رفته که به دو عدد فن با 59 تیغه و 4 لوله انتقال حرارت مسی مجهز شده است.
آیا لپ تاپ گیگابایت جی 6 کی اف برای بازی خوب است؟
این محصول با در اختیار داشتن پردازنده نسل سیزده اینتل، گرافیک RTX 4060 و 16 گیگابایت رم DDR5، توانست به خوبی از پس تستهای بنچمارک متنوع ما در . برآید. همچنین در اجرای بازیهای مختلف روی این لپتاپ شاهد رسیدن به نرخ فریمهای بالایی بودیم که حتی بدون نیاز به فناوریهایی چون DLSS قابل دستیابی بود.
در قسمت نظرات، منتظر دیدگاه شما درباره این محصول هستیم.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/review/laptop/51218-review-gigabyte-g6-kf-2023