با این لنزهای جدید میتوانید در تاریکی مطلق ببینید، حتی اگر چشمهایتان بسته باشد
محققان چینی به تازگی موفق شدهاند لنزهایی بسازند که بدون نیاز به باتری یا تجهیزات سنگین، نور مادون قرمز را به نور قابل دیدن تبدیل میکنند. این لنزها حتی زمانی که چشمها بسته هستند هم کار میکنند و کاربردهای زیادی در حوزههای امنیتی، نجات و کمک به افراد دارای مشکلات بینایی دارند. جزئیات بیشتر را در . بخوانید.
این لنزهای مادونقرمز چطور کار میکنند؟
به گزارش scitechdaily، لنزهایی که محققان طراحی کردهاند، نانوذرات ویژهای دارند که میتوانند نور مادون قرمز را جذب کنند و آن را به نور مرئی تبدیل کنند. نور مادون قرمز در بازه 800 تا 1600 نانومتر قرار دارد، اما چشم انسان فقط میتواند نورهایی با طول موج بین 400 تا 700 نانومتر را ببیند. حالا همانطور که گفتیم این فناوری طول موج مادون قرمز را به طول موجهای قابل دیدن تبدیل میکند.
نکته جالبتر اینجاست که این فرایند هیچ نیازی به باتری یا برق ندارد و تمام فرایند فقط با نور محیط اتفاق میافتد. معمولا عینکهای دید در شب سنتی سنگین و پر سر و صدا هستند و نیاز به باتری دارند، اما لنزهای جدید ساخته شده کاملا شفاف و سبک هستند و اجازه میدهند که کاربر همزمان نور معمولی و نور مادون قرمز را با هم ببیند. نانوذراتی که این کار را انجام میدهند، درون لنزهایی از جنس پلیمرهای نرم و غیر سمی قرار گرفتهاند و درست مانند لنزهای عادی قابل استفاده هستند.
برای بررسی عملکرد این لنزهای مادون قرمز، محققان آزمایشهایی روی موشها و انسانها انجام دادهاند و نتایج تستها به وضوح نشان دادهاند که این لنزها واقعا میتوانند توانایی دیدن نور مادون قرمز را به موجودات زنده بدهند.
در یکی از آزمایشها، برای موشها دو مسیر طراحی شد که یکی به اتاقی با نور مادون قرمز میرسید و دیگری اتاق تاریک. موشهایی که این لنز را پوشیده بودند به طور واضح از اتاقی که نور مادون قرمز داشت دوری کردند، اما بقیه موشها هیچ تفاوتی قائل نشدند. این یعنی لنزها واقعا باعث شده بودند که موشها نور مادون قرمز را ببینند.
نتایج در مورد انسانها هم شگفت انگیز بود، افرادی که این لنزها را استفاده کردند، توانستند کدهای نوری شبیه به کد مورس که با مادون قرمز چشمک میزند را به درستی تشخیص دهند. شاید حتی این نکته برایتان عجیبتر باشد که زمانی که افراد چشمهایشان را میبستند، عملکرد لنزها بهتر هم میشد، چون نور مادون قرمز بهتر از نور مرئی از پلک عبور میکند بنابراین وقتی چشمها بسته است نویز نوری کمتر میشود و سیگنالهای مادون قرمز واضحتر به مغز میرسند.
کاربردها و آیندهی لنزهای مادونقرمز؛ از نجات جان تا رمزنگاری
محققان میگویند که این فناوری فقط برای سرگرمی نیست و میتواند کاربردهای بسیار حیاتی داشته باشد. در بسیاری از عملیاتهای امداد و نجات که در تاریکی انجام میشود، این لنز میتواند به افراد کمک کنند تا در شب منابع گرمایی را ببینند و جان انسانها را نجات دهند.
از طرف دیگر، این فناوری برای ارتباطات امنیتی هم قابل استفاده است، تیمهای امنیتی میتوانند با نور مادون قرمز چشمک زن پیامهای خود را منتقل کنند که فقط با این لنزها قابل دیدن هستند. ویژگی دیگر این لنزها هم قابلیت کدگذاری رنگی طول موجهای مادون قرمز است. به عنوان مثال طول موج 980 نانومتر را به رنگ آبی، 808 نانومتر به سبز و 1532 نانومتر به قرمز تبدیل میشود. یعنی کاربران میتوانند تفاوت بین نورهای مادون قرمز را تشخیص دهند. این ویژگی برای ساخت لنز برای افرادی که کوررنگی دارند بسیار مهم است.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/56240-night-vision-contact-lens-china