انتقال ترافیک اینترنت از طریق فضا
بخش عظیمی از ترافیک اینترنت جهان از جمله ارتباطات نظامی از طریق کابلهای زیردریایی جابجا میشود. همین موضوع باعث شده که در صورت صدمه دیدن این کابلها، بخش زیادی از ارتباطات نظامی و غیرنظامی با اختلال مواجه شود. از این رو جمعی از پژوهشگران در حال همکاری با ناتو برای انتقال ترافیک اینترنت از طریق ماهوارههای فضایی هستند.
به گزارش بلومبرگ، ناتو از زمان وقوع انفجار در خط لوله نورد استریم 2 که وظیفه انتقال گاز از روسیه به اروپا را برعهده داشت، درحال کار روی پروژهای برای حفاظت از کابلهای ارتباطی زیردریایی خود بوده است.
پروژه «علم در خدمت صلح و امنیت» این سازمان با اختصاص 400 هزار دلار برای طراحی یک معماری ارتباطی جدید که از ترکیب ارتباطات فضایی و زیردریایی استفاده میکند، تلاش دارد امنیت ارتباطات راه دور را تأمین کند. این پروژه که به اختصار HEIST نام دارد از ماه آینده در دانشگاه کرنل شروع خواهد شد.
با وقوع جنگ اوکراین و همچنین تشدید اختلافات چین و آمریکا در مسائل مختلف از جمله تایوان، نگرانی از قطع خطوط ارتباطی زیردریایی چندان دور از ذهن به نظر نمیرسد.
هدف اصلی پروژه HEIST آن است که هرگونه اخلال در ارتباطات زیردریایی را به محض وقوع تشخیص دهد و ترافیک اینترنت را از کابلهای دیگر یا در صورت لزوم از طریق ماهوارههای فضایی مسیریابی کند.
در حال حاضر شرکتهای مخابراتی میتوانند مکان اخلال در خطوط فیبرنوری زیر دریا را با دقت 1 کیلومتر مشخص کنند اما هدف پژوهشگران پروژه HEIST این است که این عدد را به زیر 1 متر برسانند.
البته اهداف این پروژه صرفاً نظامی نیست و در صورت وقوع حوادثی مثل زلزله یا برخورد کشتیها با کابلهای زیردریایی نیز میتواند از قطع ارتباطات جلوگیری کند.
یکی از پژوهشگران ایسلندی پروژه درباره لزوم راهاندازی این پروژه میگوید:
در حال حاضر تنها 3 یا 4 بمب لازم است تا ارتباط کشور ایسلند با دیگر نقاط دنیا به طور کامل قطع شود. همچنین نباید از کار افتادن تعداد زیادی از مودمهای (اینترنت ماهوارهای) شرکت Viasat در ابتدای حمله روسیه به اوکراین را فراموش کنیم.
یکی دیگر از مسائلی که ذهن پژوهشگران را به خود درگیر کرده، امکان شنود کابلهای زیردریایی است. البته اکثر ترافیک اینترنتی که از این مسیرها عبود میکند رمزنگاری شده است اما با ظهور کامپیوترهای کوانتومی، ممکن است قویترین الگوریتمهای رمزنگاری نیز نتوانند امنیت اطلاعات را تضمین کنند.
به نظر شما احتمال حمله به خطوط ارتباطی زیردریایی در صورت وقوع درگیری بین قدرتهای بزرگ چقدر جدی است؟
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/security/51613-nato-planning-to-reroute-internet-traffic-through-sattelites