آیا چین باعث فروپاشی اینتل میشود؟
پس از آنکه چین اینتل را به دلیل وجود آسیبپذیریهای امنیتی و نرخ بالای خرابیها به چالش کشید و آن را متهم به تعبیه درِ پشتی، نظارت مخفی و جاسوسی دیجیتال کرد، این شرکت در وضعیت دشواری قرار گرفته است. چینیها میگویند اینتل سود کلانی در چین به دست آورده، اما همچنان به اقداماتی دست میزند که به منافع چین آسیب میزند و امنیت ملی این کشور را تهدید میکند.
بر اساس دادههای «استاتیستا»، چین در سال ۲۰۲۳ بزرگترین منبع درآمد اینتل بوده و برای این شرکت ۱۴.۸۵ میلیارد دلار درآمد به همراه داشته است. ایالات متحده نیز با ۱۳.۹۶ میلیارد دلار درآمد در جایگاه دوم قرار دارد، اما اگر اینتل چین را از دست بدهد، فاجعهای بزرگ برای این شرکت خواهد بود، زیرا چین بیش از یکچهارم از درآمد ۵۴ میلیارد دلاری اینتل در سال گذشته را تشکیل میداد. با توجه به زیان ۱.۶ میلیارد دلاری این شرکت در گزارش مالی اخیر خود، از دست دادن بازار چین ممکن است ضربه نهایی بر پیکر این غول تراشهسازی باشد، مگر اینکه ایالات متحده وارد عمل شود و به کمک آن بیاید.
انتقاد شدید چین از اینتل به دلیل خرابی و اتهام جاسوسی دیجیتال
«انجمن امنیت سایبری چین» (CSAC) به وجود چندین آسیبپذیری امنیتی در پردازندههای اینتل، از جمله حملات GhostRace و Indirector اشاره کرده که به مهاجمان اجازه میدهد تا اطلاعات حساس و محرمانه پردازندهها را سرقت کنند. در حالی که اولی، پلتفرمهای مختلفی از جمله پردازندههای Arm را تحت تأثیر قرار میدهد، دومی بیشتر پردازندههای Raptor Lake و Alder Lake را هدف قرار میدهد، هرچند اینتل ادعا میکند که توصیههای امنیتی آن باید بیشتر کاربران را مصون نگه دارد.
یکی دیگر از موارد مورد ادعای این گروه، مشکلات اخیر پردازندههای نسل سیزدهم و چهاردهم اینتل بود. با این حال، اینتل مشکل را با ارائه بهروزرسانی میکروکد «0x12b» برطرف کرده و مدت گارانتی را افزایش داده است. در مورد اتهام افزودن درِ پشتی، تاکنون هیچ مدرک قابل توجهی که این ادعا را ثابت کند، ارائه نشده است.
این اتفاق درست در شرایطی رخ می دهد که اینتل در تلاش است تا از یک بحران بزرگ جان سالم به در ببرد، بهویژه با توجه به زیانهای چند میلیارد دلاری که در بخشهای تولید تراشه و مراکز داده خود متحمل شده است. اما باید توجه داشت که این شرکت یکی از ستونهای برنامه سرمایهگذاری دولت ایالات متحده در قالب «قانون تراشهها» است که هدف آن افزایش نوآوری آمریکا در صنعت نیمهرساناهاست. اینتل ۸.۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم از دولت فدرال دریافت کرده است.
واشنگتن در همین حال، با اعمال تحریمها علیه صنعت تراشه و هوش مصنوعی چین، مانع دسترسی این کشور به پردازندههای قدرتمند هوش مصنوعی شده تا از سرمایهگذاریهای خود محافظت کند. همچنین، شرکتهای چینی مانند هواوی از مشارکت در ایالات متحده و دیگر کشورهای متحد واشنگتن منع شدهاند.
اگرچه این انتقاد هنوز منجر به اقدام عملی علیه اینتل در چین نشده است، اما تأثیر خود را گذاشته و باعث کاهش ۳ درصدی ارزش سهام این شرکت در آغاز معاملات بازار شده است. اگر انتقادات چینیها به اقدامات جدی علیه اینتل منجر شود، این شرکت با مشکلاتی جدی روبهرو خواهد شد و ممکن است به فروپاشی نزدیک شود.
اینتل تکذیب کرد؛ همکاری میکنیم
بخش چین اینتل در پاسخ به اتهامات «انجمن امنیت سایبری چین» مبنی بر وجود آسیبپذیریهای امنیتی و نرخ خرابی بالای محصولاتش، اعلام کرد که همواره ایمنی و کیفیت محصولاتش را در اولویت قرار داده است.
اینتل در حساب WeChat خود اظهار داشت: «ما ارتباط خود را با مقامات مربوطه حفظ خواهیم کرد، هرگونه نگرانی را برطرف خواهیم نمود و به تعهد خود نسبت به ایمنی و کیفیت محصولات پایبند خواهیم بود.»
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/cpus/53005-intel-china-chip-failures-potential-backdoors