آموزش نجات گوشی آب خورده
یکی از دلایلی که منجر به آسیب دیدن گوشی یا از کار افتادن آن میشود، آب خوردگی موبایل است. اگر از آن دست کاربرهای حواس پرت هستید یا در محیطهای پرخطری رفت و آمد کرده که ترس آن را دارید در صورت آب رفتن در گوشی باید با آن چه کنید، در ادامه این مطلب با شهر سخت افزار و بهترین روش های حل مشکل گوشی آب خورده همراه باشید.
افتادن گوشی در آب
طی چند سال اخیر، گوشیهای بالارده معرفی شده به بازار اکثراً دارای استانداردهای محافظتی مثل IP68 هستند که باعث میشود گوشی شما در برابر نفوذ گرد و غبار و آب رفتن در گوشی تا حداقل عمق 1.5 متری به مدت ۳۰ دقیقه مقاوم باشد. البته، تمام گوشیهای مجهز به IP68 عملکرد مشابهی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار ندارند. در نظر داشته باشید هیچ گاه نمیتوان گفت که یک گوشی که در آب افتاده به صورت صد در صد در برابر نفوذ آب مقاوم است یا خیر. عواملی مانند فشار و عمق آب و مدت زمان باقی ماندن در آب مهمترین پارامترهایی هستند که سالم بیرون آمدن گوشی شما از آب به آنها بستگی دارد.
در نظر داشته باشید که حتی اگر گوشی شما ضد آب هم باشد، آسیب به گوشی به دلیل نفوذ آب شامل گارانتی نمیشود. جالب است بدانید که شرکتهای تولیدکننده میتوانند از طریق برچسب LCI یا LDI، آب خوردگی گوشی را تشخیص دهند. در واقع اگر گوشی خیس شده باشد این برچسب تغییر وضعیت میدهد و در غیر این صورت به حالت اول خود باقی میماند.
این برچسب که در شیار سیمکارت یا SD کارت گوشی قرار دارد، هنگام تماس با آب دچار تغییر رنگ شده و موجب سهولت تشخیص گوشی اب خورده میشود.
رنگ سفید برچسب به قرمز در گوشیهای آیفون و بنفش یا صورتی در گوشیهای سامسونگ تغییر مییابد. آب خوردگی موبایل در محصولات دیگر ممکن است شبیه یکی از این موارد باشد که برای اطلاع از آن باید مدل دقیق محصول را در اینترنت جستجو کرد.
پس به هر دلیلی گوشی شما درون آب افتاد، مهمترین کاری که باید برای نجات گوشی موبایل آب خورده انجام دهید خارج کردن آن از آب در سریعترین زمان ممکن است؛ چراکه گوشی هر چه بیشتر درون آب و مایعات باقی بماند، احتمال نفوذ رطوبت از طریق منافذ و درزها به قسمتهای حساس نظیر آب رفتن در سوکت شارژ یا آب رفتن در بلندگوی گوشی، بیشتر خواهد شد.
علاوه بر این، ممکن است حتی پس از خیس شدن، گوشی به مدت چند هفته به صورت عادی کار کند و علائم آب خوردگی گوشی در آن دیده نشود. اما بعد از این مدت، آب وارد شده به گوشی تبخیر شده و از خود رسوباتی را برجای میگذارد.
این رسوبات، روی قطعات داخلی گوشی تأثیر گذاشته و باعث خوردگی برخی قسمتها یا مانع عبور جریان برق در بخشهای مختلف دستگاه میشوند که در این صورت باید به مراکز تعمیرات گوشی آب خورده مراجعه کرد.
چطور موبایل در آب افتاده را نجات دهیم؟
در اولین قدم برای احیای گوشی آب خورده، به هیچ عنوان آن را روشن نکنید و اگر گوشی همچنان روشن است، سریعاً خاموش کنید. هیچکدام از دکمهها و کلیدهای فیزیکی گوشی را نیز فشار ندهید چراکه اینکار باعث آب رفتن در گوشی و ورود بیشتر رطوبت به بخشهای داخلی خواهد شد.
برای خارج شدن آب از گوشی به هیچ عنوان آن را تکان ندهید و به آن ضربه وارد نکنید. همچنین از وسایلی مثل سشوار، بخاری و مایکروفر هم جهت گرم کردن گوشی و تبخیر آب استفاده ننمایید.
در ادامه گوشی آب خورده را از قاب محافظ جدا کرده و در صورت امکان، سریعاً درب پشتی آن را باز کنید. حالا باید باتری، سیمکارتها و کارت حافظه را از گوشی خارج کرد. اگر از گوشیهای جدید استفاده میکنید که امکان خارج کردن باتری در آنها وجود ندارد نیز به خارج کردن سیمکارت و کارت حافظه بسنده کرده و مراحل بعدی راه حل گوشی آب خورده را دنبال کنید.
حال نوبت خشک کردن گوشی خیس شده است. برای این منظور، از پارچه، پنبه یا دستمال کاغذی برای خشک کردن گوشی استفاده کنید. در این مرحله، میتوانید از یک دستگاه مکنده مثل جارو برقی نیز برای بیرون کشیدن قطرات آب از شکافها و درزها استفاده کنید.
اکنون باید گوشی هوشمند خود را در یک کیسهی زیپدار پر از برنج نپخته قرار دهید. شاید این مورد کمی عجیب به نظر برسد اما برنج قابلیت جذب رطوبت بالایی دارد و در چنین مواقعی یک روش معمول و در دسترس برای خشککردن آب خوردگی موبایل محسوب میشود.
به جای استفاده از برنج، میتوان از کیسههای سیلیکا ژل هم استفاده کرد که به منظور جذب رطوبت در محصولات مختلف مورد مصرف قرار میگیرند.
برای مدت یک یا دو روز اجازه دهید که گوشی آب خورده در کیسه برنج یا کیسه سیلیکا ژل باقی مانده و تمام رطوبت داخل آن خارج شود. بعد از این مدت، شما میتوانید باتری را سر جای خود گذاشته و دستگاه را روشن کنید. مدت زمان لازم برای تبخیر مایعات در گوشیهایی که امکان خارج کردن باتری وجود ندارد، کمی بیشتر بوده و حداقل باید دو روز گوشی شما خاموش بماند تا رطوبت داخل آن خشک شود.
در صورتی که گوشی بدون مشکل روشن شد، باید مطمئن شوید که همه چیز به درستی کار میکند. مثلاً سعی کنید برای اطمینان از سلامت اسپیکرها یک آهنگ پخش کنید و با لمس بخشهای مختلف صفحهنمایش، از سلامت گوشی که در آب افتاده مطمئن شوید.
ویژگی Water Eject در گوشیهای آیفون
یکی از ویژگیهای گجتهای اپل Water Eject نام دارد که اولین بار همراه با ساعتهای هوشمند اپل واچ 2 و به عنوان بخشی از مجموعه ویژگیهای «Water Lock» معرفی شد. این ویژگیها در ابتدا برای جلوگیری از لمس ناخواسته صفحه اپل واچ هنگام شنا در اختیار کاربران قرار گرفته بود.
به گفته اپل، این ویژگی به طور خاص برای خارج کردن مایعات از داخل اسپیکرهای دستگاههای اپل توسعه یافته است.
گوشیهای آیفون تا حدودی در مقابل آب مقاوم هستند؛ با این وجود همیشه احتمال نفوذ آب به داخل اسپیکرها وجود دارد. این مسئله باعث تغییر صدای اسپیکرها و آسیب به آنها در بلند مدت خواهد شد.
اما قابلیت Water Eject با پخش فرکانسهای صوتی سطح پایین 165 هرتز و ایجاد لرزش، میتواند آب نفوذ کرده به داخل اسپیکر گوشی آیفون را خارج کند.
این فناوری به صورت پیش فرض در گوشیهای آیفون وجود ندارد، با این حال کاربران گوشیهای مجهز به سیستم عامل iOS 13 و بالاتر میتوانند از طریق نرمافزار Apple Shortcut به آن دسترسی داشته باشند.
Apple Shortcut نرمافزاری است که به کاربر اجازه میدهد مسیر میانبر و دسترسی سریع به ویژگیهای مختلف ایجاد کنند.
برای این کار ابتدا باید نرمافزار Shortcuts را از فروشگاه نرمافزاری اپل (App Store) دریافت کنید.
در محله بعد مرورگر اینترنتی گوشی آیفون خود را باز کرده و به وب سایت ShortcutsGallery.com مراجعه کنید.
در صفحه باز شده بخش میانبرهای محبوب (Popular Shortcuts) را پیدا کرده و روی میانبر مربوط به واتر ایجکت (Water Eject) کلیک کنید. این ابزار معمولا به رنگ آبی و همراه با یک قطره آب نمایش داده می شود.
در صفحه مربوط به ویژگی واتر ایجکت بر روی دکمه دریافت میانبر (Get Shortcut) کلیک کنید تا این ابزار فعال شود. حالا گزینه اضافه کردن میانبر (Add Shortcut) را انتخاب کنید.
اکنون میتوانید در بخش میانبرهای نرم افزارها (Shortcuts app) گزینه میانبرهای من (My Shortcuts) را انتخاب کرده و از ویژگی واتر اجکت استفاده کنید.
ویژگی Clean Speaker در گوشی های شیائومی، پوکو و ردمی
در گوشیهای ساخت شیائومی و شرکتهای زیر مجموعه آن مانند ردمی که از رابط کاربری MIUI استفاده میکنند نیز یک ویژگی مشابه Water Eject با نام Clean Speaker برای خارج کردن مایعات از اسپیکرها وجود دارد.
برای استفاده از این ویژگی، ابتدا به بخش تنظیمات گوشی (Settings) مراجعه کرده و بر روی گزینه تنظیمات اضافی (Additional settings) کلیک کنید.
از منوی باز شده جدید، گزینه Clean Speaker را انتخاب کنید. حال تنها کافی است در صفحه باز شده، این ویژگی تخلیه مایعات از اسپیکر گوشی را فعال کرده و صدای گوشی خود را در بالاترین حالت قرار دهید. ابزار Clean Speaker نیاز دارد که حداقل به مدت 30 ثانیه روشن باشد.
خارج کردن آب از اسپیکر سایر گوشیها
برای خارج کردن مایعات از اسپیکر گوشیهای ساخته شده توسط برندهای دیگر مانند سامسونگ و غیره، میتوانید از نرم افزارهای ساخته شده برای این کار استفاده کنید که همان کار Clean Speaker شیائومی یا Water Eject اپل را انجام میدهند.
برای این کار تنها کافی است با استفاده از گوشی اندرویدی خود به فروشگاه نرمافزار گوگل پلی (Google Play) مراجعه کرده و برنامه نظافت اسپیکر یا Speaker cleaner را جستجو کنید. نرمافزارهای زیادی برای این کار وجود دارد که پس از دانلود و نصب آنها میتوان برای خارج کردن آب و گرد و غبار از آنها استفاده کرد.
علت روشن نشدن گوشی آب خورده
اگر گوشی شما پس از خارج کردن از کیسه برنج روشن نشد، نگران نباشید و سعی کنید ابتدا آن را شارژ کنید. اینکار باعث میشود تا مطمئن شوید که مشکل از خالی بودن شارژ باتری نیست.
اما در صورت شارژ نشدن گوشی آب خورده، باید آن را به مراکز تعمیر گوشی آب خورده فرستاد. البته شاید در صورت داشتن مهارت کافی، بتوانید با جستجوی عباراتی نظیر راهنمای تعمیر گوشی آب خورده یا فیلم احیای گوشی آب خورده، مشکل آن را به طور خانگی برطرف کنید؛ اما از آنجایی که روشن نشدن گوشی آب خورده میتواند دلایل مختلفی داشته باشد، انجام این کار توصیه نمیشود.
با این حال، اگر گوشی روشن شد و بهدرستی کار کرد، حتماً چند روز اول توجه زیادی به عملکرد آن داشته باشید تا در صورت مشاهده یک مورد غیرعادی و نامعمول، سریعاً متوجه شده و آب رفتن در گوشی را به اطلاع تعمیرکار یا گارانتیکننده برسانید.
به یاد داشته باشید که روشهای ذکر شده در این آموزش، تنها برای مقابله با آب خوردگی موبایل آن هم برای قطعات و بُرد اصلی به کار میآیند و نمیتوان از آنها به عنوان یک روش قطعی برای جلوگیری از آسیبرسیدن به گوشی آب خورده یاد کرد.
برای مثال، اب رفتن زیر ال سی دی گوشی موجب آب خوردگی صفحه گوشی خواهد شد. حال اگر به خوبی خشک نشود، پس از مدتی زیر نمایشگر یک قطره آب دیده خواهد شد که در ادامه مشکلاتی نظیر مشکل کار نکردن تاچ گوشی سامسونگ بر اثر آب خوردگی را در بر خواهد داشت. در این صورت میبایست به تعمیرکار مراجعه کرد.
جمع بندی و پاسخ به سوالات پرتکرار
آب رفتن در گوشی برای هر فردی میتواند تجربهای تلخ یا ترسی اضطرابآور باشد. در نهایت باید گفت جدای از تمام راهکارهای داده شده برای رفع خطر از آب خوردگی موبایل، اگر آدم حواسپرتی هستید یا زیاد در محیطهای پرریسک رفتوآمد میکنید، بهتر است از قابهای محافظ یا گوشیهای ضد آب استفاده کنید.
در برنج قرار دادن گوشی آب خورده مفید است؟ گوشی آب خورده چقدر در برنج بماند؟
برنج قابلیت جذب رطوبت بالایی دارد و در چنین مواقعی یک روش معمول و در دسترس برای خشککردن گوشی خیس شده محسوب میشود. برای مدت یک یا دو روز اجازه دهید که گوشی که در آب افتاده در کیسه برنج یا کیسه سیلیکا ژل باقی بماند و تمام رطوبت داخل آن خارج شود.
چگونه گوشی آب خورده را خشک کنم؟
آن را خاموش کرده و پس از باز کردن درب پشتی گوشی و خروج قطعات جداشدنی، با پارچه، پنبه یا دستمال کاغذی خشک کنید. در این مرحله، میتوانید از یک دستگاه مکنده مثل جارو برقی نیز برای بیرون کشیدن قطرات آب از شکافها و درزها استفاده کنید.
در صورت آب خوردگی گوشی، چه کاری باید انجام بدهم؟
در وهله اول به هیچ عنوان گوشی خیس شده را روشن نکنید و اگر گوشی همچنان روشن است، سریعاً آن را خاموش کنید. هیچکدام از دکمهها و کلیدهای فیزیکی گوشی را نیز فشار ندهید چراکه اینکار باعث آب رفتن در گوشی و ورود بیشتر رطوبت به بخشهای داخلی خواهد شد.
آیا امکان تعمیر گوشی آب خورده در منزل وجود دارد؟
تعمیر گوشی آبخورده به تخصص و مهارت نیاز دارد. از آنجایی که هزینه تعمیر گوشی آب خورده ممکن است برای برخی قابل پرداخت نباشد، در این مطلب به ارائه راهکارهای خانگی به عنوان راه حل گوشی که در آب افتاده پرداختیم.
آیا گوشی آب خورده درست می شود؟
به یاد داشته باشید که روشهای ذکر شده در این آموزش، تنها برای مقابله با آب رفتن در گوشی آن هم برای قطعات و بورد اصلی به کار میآیند و نمیتوان از آنها به عنوان یک روش قطعی برای تعمیر گوشی موبایل آب خورده یاد کرد.