کسب مجوز آزمایش انسانی اولین داروی طراحی شده توسط هوش مصنوعی
به عقیده بسیاری از دانشمندان، استفاده از هوش مصنوعی در حوزه پزشکی میتواند انقلاب عظیمی در این حوزه را رقم زده و ما را به سطحی بالاتر در پزشکی و داروسازی برساند. در همین راستا اولین داروی طراحی شده با کمک الگوریتمهای هوش مصنوعی موفق شده تا مجوزهای آزمایشات مرحله دوم انسانی را دریافت کند که هر چه بیشتر نزدیک شدن آن به عرضه یک محصول تجاری را نوید میدهد.
این روزها هر دری را که میزنیم یا از هر جبهه و حوزهای صحبت کنیم، بعید است رد پایی از هوش مصنوعی نبینیم. در واقع با بینش هر چه بیشتر به پتانسیل بالای این حوزه علم، دانشمندان، محققان و اهل صنعت به این نتیجه رسیدهاند که چه گوهر گرانبهایی در اختیار داشته و نمیدانستند.
در همین راستا برای اولین بار، دارویی که هم توسط یک سیستم هوش مصنوعی کشف و طراحی شده است، رسماً در مرحله آزمایشات بالینی انسانی آزمایش می شود.
دارویی به نام NS018_055 توسط شرکت بیوتکنولوژی Insilico Medicine ساخته شده و برای درمان فیبروز ریوی ایدیوپاتیک، یک بیماری مزمن ریوی که باعث مشکلات تنفسی اغلب ناتوان کننده می شود، طراحی شده است.
این دارو برای آزمایشات فاز 2 تأیید شده است؛ این بدان معناست که دانشمندان اکنون در حال آزمایش هستند که آیا این دارو واقعاً کار می کند یا خیر. به گفته Insilico، تولید این دارو میتواند یک گام مهم رو به جلو برای حوزه دارویی رو به رشد تقویت شده با هوش مصنوعی باشد که می تواند به یک دوره کاملاً جدید (و بالقوه پرسود) در تحقیق و توسعه دارو منجر شود.
الکس ژاورونکو، مدیرعامل Insilico در همین زمینه و در بیانیهای میگوید:
این اولین داروی کاندیدای آزمایشات فاز 2 انسانی و یک نقطه برجسته واقعی از رویکرد نتیجه محور ما برای ایجاد ارتباطی موثر بین علوم زیستشناسی و شیمی با یادگیری عمیق است. این یک نقطه عطف مهم نه تنها برای ما، بلکه برای همه افرادی است که در زمینه کشف دارو با هوش مصنوعی فعالیت میکنند.
مدیران اجرایی در مورد آینده فناوری وعده های بسیار بلندی دادند. به گفته ژاورونکو، این دوره جدید در داروسازی به کمک هوش مصنوعی، در بحث تئوری، میتواند موجب بهرهوری بسیار گستردهای در علم تولید دارو شود.
ژاورونکوف در همین زمینه به فایننشال تایمز گفته است:
این یک آزمون واقعی برای هوش مصنوعی است و کل صنعت باید آن را تماشا کند. شرکت ما، و البته هر شرکت جسور و فعال دیگری در صنعت دارو به لطف این فناوری میتواند بهرهوری تولید در این حوزه را دو برابر کند.
با توجه به این صحبتها میتوان گفت که حداقل مدیر عامل اینسیلیکو به این نتیجه رسیده که با کمک هوش مصنوعی میتوان حداقل زمان تولید دارو را به نصف کاهش داد.
اینسیلیکو در طراحی داروی مذکور مدلهای هوش مصنوعی ویژهای را به خدمت گرفته که میتوانند با سرعت و کارایی بسیار بیشتر، عملیات پردازش مجموعه دادههای عظیم را انجام داده و به مولکولهای جدیدی دست پیدا کنند که در نهایت میتوان آنها را به دارو تبدیل کرد.
به عبارت ساده، این شرکت ادعا می کند که ابتدا از هوش مصنوعی برای شناسایی یک هدف بالقوه جهت ساخت یک دارو، استفاده نموده و پس از آن فرایند پیشبینی اثر بخشی را نیز مورد آزمون قرار داده است. کل این فرایند در شرایطی انجام شده که بسیاری از مراحل سنتی تولید دارو به حاشیه رفته و تنها برای آزمودن پله به پله مراحل تولید دارو به آنها رجوع شده است.
جالب است بدانید که اینسیلیکو برای عملیات پردازشی خود یک واحد پردازش هوش مصنوعی بزرگ را با کمک شتابدهندههای پردازش گرافیکی NVIDIA مورد استفاده قرار داده است. به گفته انویدیا، تولید داروی NS018_055 کمتر از 18 ماه طول کشید، فرآیندی که در شرایط عادی و پیش از این تا شش سال به طول میانجامید.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/46172-test-drug-ai-human