عینک های فیلترکننده نور آبی هیچ فایدهای ندارند!
دانشمندان با انتشار گزارشی مدعی شدهاند که عینکها و لنزهای مجهز به فیلتر نور آبی احتمالاً هیچ تأثیری بر روی بهبود کیفیت خواب یا کاهش آسیبهای چشم ندارند. به گفته آنها، این نوع عینکها که از سال ۲۰۰۰ به بعد شدیداً محبوب شدهاند، تنها بخش ناچیزی از نور آبی را فیلتر کرده و توانایی جلوگیری از سردرد، بیخوابی یا خستگی چشم ندارند.
امروزه با توجه با افزایش سطح استفاده از دستگاههای الکترونیکی مانند گوشی هوشمند، تلویزیون، کامپیوتر شخصی و لپتاپ و غیره، نگرانیهای زیادی در خصوص اثر نور آبی ساطع شده از این نمایشگرها به وجود آمده است.
بر همین اساس، از سال ۲۰۰۰ به بعد عینکها و لنزهای فیلتر کننده نور آبی به بازار عرضه و توسط اپتومتریستها به طور فزایندهای تجویز شدند.
بر اساس ادعای تولیدکنندگان، عینکهای مجهز به فیلتر نور آبی میتوانند باعث کاهش علائمی مانند سردرد، خستگی و خشکی چشم و همچنین بدخوابی شوند.
به گزارش Medicalxpress، گرچه این ادعا تا به امروز باعث شده تا بسیاری از کاربران به دنبال خرید عینکهای مجهز به فیلتر نور آبی باشند، اما به نظر میرسد که چنین ادعایی صحت نداشته و این عینکهای نهچندان ارزانقیمت هیچ سودی برای کاربر ندارند.
عینک مجهز به فیلتر نور آبی نخرید!
پژوهشگران دانشگاه ملبورن، دانشگاه لندن و دانشگاه مانش در مطالعات مشترک خود پس از بررسی ۱۷ کارآزمایی بالینی کنترلشده متوجه شدن که عینکهای فیلتر کننده نور آبی در کاهش فشار به نمایشگرها تأثیر خاصی ندارند و موجب بهتر شدن وضعیت خواب کاربر نمیشوند.
در این آزمایشها اثر لنزهای فیلتر کننده نور آبی با لنزهای معمولی مورد مقایسه قرار گرفته تا تأثیر احتمالی نوع لنز بر روی بهبود عملکرد بینایی، محافظت از عنبیه چشم و افزایش کیفیت خواب کاربر مورد بررسی قرار گیرد.
به گفته لورا داونی (Laura Downie)، دانشیار دانشگاه ملبورن که محقق ارشد این مطالعه بود:
ما دریافتیم که استفاده از لنزها و عینکهای فیلتر کننده نور آبی در مقایسه با لنزهای معمولی که هیچ فیلتر خاصی برای نور آبی نمایشگرها ندارند، در زمینه کاهش خستگی چشم احتمالاً هیچ مزیت قابل توجهی در کوتاه مدت ندارند. علاوه بر این، اکنون مشخص نیست که آیا این لنزها بر کیفیت بینایی یا خواب اثرگذار هستند یا خیر.
دکتر سومیر سینگ (Sumeer Singh)، یکی دیگر از محققان این بررسیها در رابطه با این موضوع اعلام کرد که نور آبی دریافت شده از نمایشگرها حدود یک هزارم چیزی است که از نور طبیعی خورشید دریافت میکنیم.
وی همچنین توضیح داد که فیلترهای نور آبی مورد استفاده در عینکها و لنزها تنها میتوانند چیزی حدود ۱۰ تا ۲۵ درصد نور آبی را فیلتر کنند. بر همین اساس، میتوان گفت که عینکهای مجهز به فیلتر نور آبی چندان کاربردی ندارند.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/47021-blue-light-filtering-spectacles-probably-make-no-difference