رونمایی از قدرتمندترین کامپیوتر کوانتومی دنیا؛ IBM دوم شد
رایانش کوانتومی یکی از مباحث پیچیده و داغ دنیای فناوری به شمار آمده و قطعاً پیشرفت در این مسیر میتواند به مشکلات فعلی ما پایان دهد. در همین راستا، یک استارتاپ نهچندان شناخته شده به نام Atom Computing از قدرتمندترین کامپیوتر کوانتومی جهان با قدرت محاسباتی بیشتر از 1000 کیوبیت رونمایی کرده است.
به گزارش Newatlas، یک استارتاپ فناوری محور به نام Atom Computing بهتازگی مدعی شده که توانسته اولین کامپیوتر کوانتومی دنیا با بیش از 1000 کیوبیت (واحد پردازش کوانتومی) را بسازد. این سیستم پردازشی فوق پیشرفته که در حال حاضر تنها به عنوان یک نمونه اولیه معرفی شده، قرار است در سال 2024 برای استفاده در دسترس قرار گیرد.
این خبر در حالی منتشر شده که پژوهشگران شرکت IBM نیز مدتی قبل اعلام کردند که در حوزه پردازش کوانتومی به یک دستاورد خارقالعاده رسیدهاند و طی چند هفته آینده از آن رونمایی خواهند کرد.
در سیستمهای رایانهای فعلی اطلاعات به صورت باینری (صفر و یک) ذخیره و پردازش میشوند، در حالی که در کامپیوترهای کوانتومی دادهها در یک برهمنهی به صورت هر دو حالت فعال وجود دارند. بیتهای کوانتومی (همان کیوبیت) آنقدر قدرت محاسباتی در اختیار ما قرار میدهند که میتوانیم مشکلات رایج را در سریعترین حالت ممکن حل کرده و حتی کارهایی را به اتمام برسانیم که با سیستمهای پردازشی فعلی غیرممکن به نظر میرسند.
اولین کامپیوتر کوانتومی با قدرت بالاتر از 1000 کیوبیت
حالا پژوهشگران Atom Computing مدعی هستند که پیشرفتهترین پلتفرم محاسبات کوانتومی جهان را با قدرت 1180 کیوبیت ساختهاند. این رقم یک جهش بسیار بزرگ نسبت به قدرتمندترین کامپیوتر کوانتومی موجود یعنی کامپیوتر کوانتومی Osprey از شرکت IBM است که تنها 433 کیوبیت قدرت محاسباتی را ارائه میکند.
در سیستم جدید شرکت Atom Computing، این کیوبیتها درواقع اتمهای ایتربیوم هستند که با کمک لیزر در یک آرایه کنار یکدیگر قرار میگیرند. در مرحله بعد این آرایه برای ذخیرهسازی یا پردازش اطلاعات تغییر میکند. به گفته محققان، ایتربیوم بهتر ماده برای انجام اینگونه محاسبات است، چراکه در پایینترین حالت مصرف انرژی تنها دو سطح کوانتومی دارد. به عبارت ساده، دستکاری و اندازهگیری اتمهای ایتربیوم نسبت به اتمهای دیگر بسیار آسانتر محسوب میشود.
گرچه این پیشرفت ناگهانی استارتاپ Atom Computing باعث شده تا دستاورد سایر فعالان این حوزه زیر سؤال برود، اما رقابت در حوزه رایانش کوانتومی تازه در ابتدای مسیر خود قرار داشته و قطعاً شاهد جهشهای بیشتری علم در این زمینه خواهیم بود.
در همین رابطه بخوانید:
– همه چیز درباره رایانش کوانتومی و کاربردهای فوقالعادهای که باید منتظر آنها باشیم
به عنوان مثال، نقشه راه شرکت IBM حاکی از آن است که این غول فناوری طی چند هفته آینده در نظر دارد تا یک کامپیوتر کوانتومی قدرتمندتر از 1000 کیوبیت را طی چند هفته آینده رونمایی کند.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/technology/48055-first-break-1000-qubit-milestone