در راستای پیشبرد اهداف مربوط به استفاده از مزایای بلاک چین و ارزهای دیجیتال بانک مرکزی پیشنویس سند ریال دیجیتالی را منتشر کرد
بانک مرکزی ایران در راستای بهرهگیری از مزایای بیشمار فناوری بلاک چین و ارزهای دیجیتال، ساعاتی قبل پیشنویس سند ریال دیجیتالی را بهصورت رسمی منتشر کرد. این سند برای دریافت نظر از متخصصان و کارشناسان در دسترس عموم قرار گرفته است.
ساعاتی قبل پیشنویس سند ریال دیجیتال بهصورت رسمی توسط بانک مرکزی برای بررسی و دریافت بازخورد از طرف کارشناسان رونمایی شد.
در این سند، توکن پول دیجیتال بانک مرکزی بهعنوان نوعی پول دیجیتال تعریف شده است که توسط بانک مرکزی ایران صادر شده و بهصورت همتا به همتا (Peer to Peer) مورد تبادل قرار میگیرد.
در ادامه معماری ریال دیجیتالی بانک مرکزی اینگونه توصیف شده است:
ریال دیجیتال شکل دیجیتالی اسکناس بوده و جزئی از پایه پولی محسوب میشود، ازاینرو امتیاز انتشار آن در انحصار بانک مرکزی و مبتنی بر پشتوانههای قانونی، تعهد مستقیم بانک مرکزی خواهد بود.
در ادامه سند منتشر شده توسط بانک مرکزی واسطههای توزیع ریال دیجیتال بانکها و مؤسسات اعتباری دارای مجوز معرفی شدهاند که ارتباط کاربران نهایی را مدیریت میکنند.
بر اساس آنچه در سند مرتبط با ریال دیجیتال گفته شده است، این واسطهها مانند اعتبارسنجها و گرههای شبکههای رمزارزی، قرار است دفتر کل زیرساخت ریال دیجیتال یا همان پایگاه داده توزیع شده را نگهداری و بهروزرسانی کنند.
ریال دیجیتال بهصورت آزمایشی در حال اجرا است
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی چندی پیش اعلام کرده بود که پروژه ریال دیجیتال هم اکنون بهصورت آزمایشی آغاز شده و این مدل از سوی دو بانک عامل یعنی بانک ملی و بانک ملت برای مصارف بسیار محدود در اختیار برخی افراد قرار گرفته است.
در همین رابطه بخوانید:
– بیش از یک میلیارد دلار لیکویید همزمان با افزایش قیمت بیت کوین؛ رکورد شکسته شد
– آغاز پذیرش رمزارز در رستورانهای زنجیرهای مک دونالد
شایانذکر است که بانک مرکزی ایران بهعنوان صادرکننده این ارز دیجیتال بومی، وظیفه مدیریت چرخه عمر و تعریف سطح دسترسی بانکها و حتی محدودسازی و اعلام سیاستهای کلان مدیریتی را برعهده دارد. علاوه بر این بانک مرکزی متولی دفتر کل توزیع شده و مشارکت در تأیید تراکنشها و اجرای قراردادهای هوشمند (Smart Contract) است.
روند توزیع ریال دیجیتال چگونه خواهد بود؟
طبق آنچه در سند منتشر شده توسط بانک مرکزی آمده است، این نهاد مالی پس از طی مراحل قانونی اخذ مجوزهای لازم میتواند حجم مشخصی از ریال دیجیتالی را تولید و در اختیار هیئت عالی نظارت بر اندوخته اسکناس قرار دهد.
ریال دیجیتالی تولید شده پس از تأمین پشتوانههای لازم توسط بانک مرکزی، از زیر کلید هیئت عالی نظارت بر اندوخته اسکناس خارج میشود. از این مرحله به بعد هر واحد ریال دیجیتال بدهی مستقیم بانک مرکزی به دارندگان آن تلقی میشود.
توزیع ریال دیجیتالی نیز از طریق دو سطح انجام میشود. در سطح اول این ریال دیجیتال در اختیار بانکها قرار گرفته و آنها وظیفه توزیع و عرضه به کاربران نهایی برای مصارف خرد را برعهده خواهند داشت. بر همین اساس حسابهای مربوط به ریال دیجیتالی برای بانکها ماهیت بدهکار خواهد داشت.
در سطح دوم نیز کاربران و مصرفکنندگان قرار میگیرند که ریال دیجیتالی بهعنوان دارایی نقدی آنها توصیف میشود.
انجام تراکنشهای ریال دیجیتالی
دررابطهبا تراکنشهای ریال دیجیتالی نیز عنوان شده که این تراکنشها توسط اعضا متولی صورت خواهد گرفت. در مرحله بعد روند مرتبسازی تراکنشها و سپس اعتبارسنجی مجدد انجام میشود. در نهایت پس از طی شدن مراحل فوق، تراکنش صورت میگیرد.
برای دانلود متن کامل پیشنویس از این لینک استفاده کنید.