برنامه اینتل برای ساخت تراشه 1 نانومتری اعلام شد؛ رسیدن به درجه ذوب در رقابت صنعت تراشه
همین یکی دو ماه پیش بود که اسنادی توسط شرکت TSMC منتشر شد که نشان میداد این شرکت کار روی فناوری ساخت تراشه 1 نانومتری خود را تا چند سال آینده شروع کرده و اولین نمونهها را تا سال 2030 تحویل میدهد. به نظر اینتل نیز در این رقابت سنگین دوشادوش سامسونگ و TSMC حاضر شده و از سه سال دیگر کار روی فناوری ساخت 1 نانومتری را شروع میکند.
در رویداد مخصوص Intel Foundry Direct Connect هفته گذشته برخی اسلایدها که مشمول قرارداد منع افشای اطلاعات بود در اختیار برخی رسانهها مانند Tom’s Hardware قرار گرفته که حاوی اطلاعات مهمی بوده است. حالا ظاهراً اینتل موافقت کرده که این اطلاعات عمومی شوند و باید به شما دوستان بگوییم که جذابترین آنها این است که اینتل تا سال 2027 کار روی اولین فناوری ساخت 1 نانومتری EUV خود را شروع خواهد کرد.
فناوری ساخت جدید اینتل که قرار است شانه به شانه فناوری ساخت A10 شرکت TSMC بزند، نامی شبیه به آن داشته و قرار است در اسناد تجاری با نشان Intel 10A از آن یاد شود.
در همین رابطه بخوانید:
– زمان عرضه تراشه های 1 نانومتری TSMC برای تجمیع 200 میلیارد ترانزیستور مشخص شد!
در مراسم مذکور کیوان اسفرجانی که در حال حاضر مدیرکل واحد تأمین و تولید کسبوکار ریختهگری اینتل است، جلسهای برای روشنگری در خصوص برنامه تولید حوزه تولید تراشه شرکت را برگزار کرده تا آخرین تحولات این شرکت را اعلام نماید. در این نشست نقشه راه فناوریهای ساخت تراشه شرکت طی سالیان آینده نیز به تصویر کشیده شده است.
اسفرجانی در محاسبهای که در این خصوص با تامزهاردور انجام داده اعلام نموده که اینتل قصد دارد تا با استفاده از دستگاههای جدیدتر و پیشرفته ASML که در آنها از فناوری جدید NA-EUV استفاده خواهد شد، قدم به دنیای تراشههای بسیار کوچک تا 1 نانومتر بگذارد.
البته همانطور که میدانید و پیش از این با شما دوستان در این مورد صحبت کردیم، اینتل قصد دارد کسب و کار تولید تراشه یا همان ریختهگری خود را به صورت گسترده توسعه دهد و در این راه سفارشهای مشتریان گسترده خود را نیز پوشش دهد. برای رسیدن به این هدف، فناوری ساخت تراشه intel 14A تا پیش از این بسیار مورد توجه قرار گرفته بود که قرار است جانشین فرایندهای ساخت جذاب 20A و 18A شود ولی نسخههای پیشرفتهتری از این فناوری ساخت که گل سر سبد آنها 14E-A خواهد بود نیز در سال 2027 وارد چرخه تولید خواهند شد که میتوانیم انتظار داشته باشیم طی سالیان آینده جزئیات بیشتری از این فناوری در اختیار رسانهها قرار گیرد.
مهمتر از آن، اینتل تولید/توسعه گره 10A که هنوز اعلام نشده است را در اواخر سال 2027 آغاز خواهد کرد و فهرست نودهای تولید شده با فناوری EUV را تکمیل خواهد کرد. پسوند “A” اینتل در قرارداد نامگذاری گره خود نشان دهنده آنگستروم است و 10 آنگستروم به 1 نانومتر تبدیل می شود، به این معنی که این اولین گره کلاس 1 نانومتری این شرکت است.
اینتل هیچ جزئیاتی در مورد گره 1 نانومتری یا 10 آنگسترومی خود به اشتراک نگذاشته، اما تامز هاردور مدعی است که در مصاحبه با اسفرجانی مطلع شده که اینتل قصد دارد در گره جدید نرخهای بهبود قدرت/عملکرد را به میزان درصدهای دو رقمی، افزایش دهد.
همچنین مدیر عامل اینتل، پت گلسینگر، نیز به تامزهاردور گفته که محدودیت برای نود جدید حدود 14 تا 15 درصد بهبود یافته و این بدان معناست که میتوان انتظار داشت که 10A حداقل این سطح از بهبود را نسبت به گره 14A داشته باشد. (به عنوان مثال، تفاوت بین اینتل 7 و اینتل 4 به میزان 15 درصد بهبود اعلام شده بود.)
اسفرجانی همچنین جزئیاتی در مورد عملیات جهانی اینتل به اشتراک گذاشت. علاوه بر امکانات موجود، این شرکت قصد دارد در پنج سال آینده 100 میلیارد دلار در توسعه سایت های تولید جدید خود سرمایه گذاری کند.
این ظرفیت تولیدی که از نظر جغرافیایی توزیع شده، هم تولید تراشه و هم بستهبندی (پکیجینگ) اینتل را در بر میگیرد، و به این شرکت اجازه میدهد تا در فعالیتهای خود انعطاف ویژهای در مقیاس جهانی داشته باشد و در عین حال به مشتریان ریختهگری خود این امکان را میدهد که از زنجیره تامین کاملاً واقع در آمریکا استفاده کنند.
مضاف بر موارد فوق اینتل قصد دارد از هوش مصنوعی در تمام بخشهای چرخه تولید خود، از برنامهریزی و پیشبینی ظرفیت گرفته تا بهبود عملکرد و عملیات تولید در سطح واقعی نیز استفاده کند که اسفرجانی اعلام کرده این افزونگی منجر به ارتقای 10 برابری کارایی در تولید تراشهها خواهد شد.
اسفرجانی جدول زمانی برای ارتقای عملکرد ماهانه این شرکت ارائه نکرده اما به این نکته اشاره نموده که در آینده استفاده از هوش مصنوعی بر همه جنبههای عملیات آن تأثیر خواهد گذاشت. یکی از بخشهای این تغییر رویکرد، شامل معرفی هوش مصنوعی موسوم به “Cobots” است، که به روباتهای خاصی اشاره دارد که میتوانند با انسانها کار کنند و منجر به تحولی گسترده و همکاری مستقیم انسان و ربات در فرآیند تولید شوند.
در نظر داشته باشید که اینتل قصد دارد مجدداً به روزگار اوج خود بازگشته و عقبماندگی اخیر را کنار بگذارد. هدف این شرکت آن است که تا سال 2030 به دومین شرکت بزرگ تولیدکننده تراشه دنیا تبدیل شود و این یعنی باید سامسونگ را کنار بزند.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/cpus/49808-intel-1nm-foundry