با ExtraSS فناوری Frame Generation اینتل آشنا شوید؛ برای نخستین بار با قابلیت برونیابی فریم
به نظر میرسد اینتل قصد دارد خود را به عنوان سومین بازیگر در حوزه فناوریهای Frame Generation معرفی کند. این شرکت امروز از فناوری جدیدی با عنوان ExtraSS رونمایی کرد که قرار است به عنوان یک رقیب برای فناوریهای تولید فریم NVIDIA DLSS 3 و AMD FSR 3.0 منتشر شود. این شرکت امروز نخستین جزییات را در مورد نحوه عملکرد این فناوری منتشر کرد.
اینتل امروز در حاشیه رویداد SIGGRAPH Asia 2023، از ExtraSS فناوری Frame Generation جدید خود که برای فریم ورک XeSS طراحی شده است رونمایی و نخستین جزییات از آن را هم منتشر کرد. بنا به گفته اینتل، ExtraSS یک فناوری نوآورانه است که قابلیت نمونهبرداری فضایی (Spatial Super Sampling) را با قابلیت برونیابی فریم (Frame Extrapolation) ترکیب میکند تا به این ترتیب در هر لحظه عملکرد رندرینگ در بازیها را بهبود ببخشد و با افزایش نرخ فریم در آن ها روبرو شویم.
فناوری Frame Generation اینتل چیست؟
فناوری Upscaling شرکت اینتل که با عنوان XeSS شناخته میشود در کنار کارتهای گرافیک این شرکت از کارتهای تولید شده توسط انویدیا و AMD نیز پشتیبانی کامل دارد. همچون فناوریهای DLSS انویدیا و FSR از شرکت AMD، این فناوری نیز از هوش مصنوعی استفاده میکند تا کیفیت تصاویر رندر شده در وضوح پایین را بهبود ببخشد. اما چندی قبل بود که فناوریهای DLSS و FSR به قابلیتی با عنوان Frame Generation مجهز شدند که با استفاده از تکنیک های درونیابی، یک فریم را شبیهسازی میکردند.
استفاده از تکنیکهای Frame Generation در کنار فناوریهای Upscaling میتواند به بهبود نرخ فریم بازیها و همچنین افزایش کیفیت آنها منجر شود. انویدیا در فناوری DLSS 3.5 خود نسخهای ارتقا یافته از قابلیت Frame Generation را معرفی و AMD نیز چندی پیش با انتشار نسخه 3.03 از فناوری FSR خود، برخی از باگها و مشکلات آن را برطرف کرد تا شاهد بهبود قابل توجه قابلیت Frame Generation در آن ها باشیم.
اکنون به نظر میرسد پس از انویدیا و AMD، اینتل نیز قصد دارد وارد حوزه Frame Generation شود و بالاخره فناوری XeSS خود را به قابلیتی مشابه مجهز کند. براساس گزارش جدید منتشر شده از سوی Wccftech، این شرکت هم اکنون مشغول کار بر روی قابلیت یا فریم ورک جدیدی با عنوان ExtraSS است که قرار است به فناوری XeSS این شرکت الحاق شود. این شرکت اعلام کرده است که ExtraSS قادر است قابلیت Spatial Super Sampling و Frame Extrapolation را با یکدیگر ترکیب کند تا بتواند با عملکردی مشابه نسبت به قابلیتهای موجود، نرخ فریم بهتری در بازیها فراهم آورد.
برونیابی فریمها به جای درونیابی آنها
نکته قابل توجه در مورد فناوری ExtraSS اینتل است که قابلیت Frame Generation در آن توانایی برونیابی فریمها (Frame Extrapolation) را در اختیار دارد. این در حالی است که فناوریهای مشابه انویدیا و AMD از قابلیت درونیابی فریمها (Frame Interpolation) استفاده میکنند تا با تخمین و شبیهسازی و قرار دادن فریمها در جای خود، میزان نرخ فریم را بهبود ببخشند. هر دو روش Interpolation و Extrapolation عملکردی مشابه دارند و تفاوت آنها به دادههای در حال استفاده به منظور تولید فریم مربوط میشود.
در روش درونیابی یا Interpolation فریمها، از چندین فریم نمونه به منظور تخمین فریم جدید استفاده میشود؛ این در حالی است که در روش برونیابی یا Extrapolation فریمها، اطلاعاتی فراتر از فریمهای نمونه برای شبیهسازی فریمهای جدید به کار گرفته میشود. در وهله اول ممکن است به نظر برسد که روش برونیابی توانایی تولید دقیق فریمهای جدید را نداشته باشد و نتایج مناسبی را فراهم نکند؛ اما باید توجه داشت که روش درونیابی به کار گرفته شده توسط انویدیا و AMD نیز در ابتدا عملکرد چندان خوبی نداشتند و بهینهسازی موجب ارتقای عملکرد آنها شد. به نظر میرسد اینتل نیز به منظور بهبود عملکرد این فناوری خود به بهینهسازی و پیادهسازی تنظیمات گوناگونی نیاز داشته باشد.
اینتل امیداور است بتواند با به کارگیری روشی متفاوت، معایب روشهای به کارگرفته شده توسط رقیبان خود را برطرف کند. این شرکت اعلام کرده است که روش درون یابی فریمها (Frame Interpolation) به نتایج بهتری مبدل میشود اما تخمین فریم به این روش زمان تاخیر فراوانی هم ایجاد میکند. به همین دلیل است که انویدیا و AMD به منظور بهبود قابلیتهای Frame Generation خود وادار هستند از فناوریهای کاهش تاخیر همچون Reflex و Anti-Lag استفاده کنند. فناوری برونیابی فریمها (Frame Extrapolation) زمان تاخیر کمتری ایجاد میکند اما در تولید فریمهای جدید دارای چالشهایی است؛ چرا که فاقد اطلاعات کافی از فریمهای نمونه است.
اینتل اعلام کرده است که فناوری ExtraSS قادر است با پیادهسازی روشها و الگوریتمهای جدید این چالش را برطرف کند و نسبت به روشهای تولید فریم موجود، ضمن ایجاد فریمهای با کیفیتتر، زمان تاخیر رخداده را هم کاهش دهد. اینتل همچنین با انتشار چند نمونه تصویر، قدرت قابلیت برونیابی فریم خود را به نمایش گذاشته و عملکرد آن را با برخی از دیگر فناوریهای موجود مقایسه کرده است. این تصاویر را میتوانید در زیر مشاهده کنید. برای بزرگتر شدن تصاویر بر روی آنها کلیک کنید.
اینتل به منظور نمایش عملکرد قابلیت Frame Generation خود از سیستمی استفاده کرده است که از پردازنده Ryzen 9 5950X و همچنین کارت گرافیک GeForce RTX 3090 بهره میبرد. این موضوع نشان میدهد که قابلیت برونیابی فریم (Frame Extrapolation) این شرکت قرار است توسط کارتهای گرافیک تولید شده توسط انویدیا و AMD نیز پشتیبانی شود. در صورت تایید این موضوع باید فناوری ExtraSS این شرکت را هم در کنار فناوری FSR 3 به عنوان یک فناوری متنباز و سازگار با تمامی کارتهای گرافیک معرفی کنیم.
به نظر میرسد اینتل هنوز برای بهینهسازی قابلیت Frame Generation خود و انتشار آن به صورت رسمی نیازمند زمان است. مطمئناً در سال آینده میلادی اطلاعات بیشتری در مورد فناوری ExtraSS این شرکت منتشر خواهد شد. باید دید قابلیت Frame Generation این شرکت نسبت به فناوریهای معرفی شده توسط AMD و انویدیا چه عملکردی خواهد داشت؟ مقایسهای که تاکنون اینتل به سراغ آن نرفته است.
منبع: https://www.shahrsakhtafzar.com/fa/news/graphic-card/48747-intel-frame-generation-technology-xess-extrass-frame-extrapolation-game-fps