اطلاعیه وزارت ارتباطات کشور درباره محدودسازی اپلیکیشن های ایرانی توسط گوگل
همانطور که میدانید اخیراً گوگل پلی بدون اطلاع قبلی، برخی از اپلیکیشنها و نرم افزارهای ایرانی را تحریم و محدود کرده است. از این رو، دقایقی پیش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور در این مورد اطلاعیهای صادر کرد که در ادامهی این خبر به گزارش آن میپردازیم.
اگر خبرهای مربوط به استارتاپها و اپلیکیشنهای ایرانی را در روزهای اخیر دنبال کرده باشید، حتماً در جریان هستید که گوگل پلی در خصوص برخی اپلیکیشنهای ایرانی مانند روبیکا پیام هشداری به کاربران ارسال کرده و به کاربران پیشنهاد حذف این نرم افزارها را داده است. همچنین گفته میشود این تصمیم گوگل بدون اطلاع قبلی است و دلیل گوگل برای این کار نیز حمایت از حریم خصوصی کاربران گزارش شده است.
از این رو وزارت ارتباطات درباره محدودسازی اپلیکیشنهای ایرانی توسط Google Play اطلاعیهای صادر کرد که متن آن را در ادامه مشاهده میکنید.
متن اطلاعیه به این صورت است:
در روزهای اخیر شاهد موج جدیدی از اعمال محدودیتهای خارج از عرف پلتفرمهای آمریکایی در مواجهه با رویدادهای اجتماعی و برنامههای بومی ایران عزیز هستیم. حذف مطالب و هشتگهای مرتبط با شهدای مظلوم حادثه تروریستی حرم مطهر شاه چراغ (ع) در پلتفرم های آمریکایی و به طور مشخص حذف مطالب مربوط به کودکان مظلوم، آرتین و آرشام و از سوی دیگر اجازه انتشار و حتی ترویج ویدئوهای تحریک آمیز حاوی خشونت عیان، سطح تازه ای از استاندارد دوگانه این پلتفرمها را در تفسیر آزادی بیان و حقوق بشر آشکار کرده است.
همچنین پلتفرم گوگل پلی متعلق به شرکت گوگل، با استفاده از موقعیت انحصاری خود در گوشی های اندروید و بدون اطلاع قبلی در اقدامی خارج از عرف، فرآیند محدودسازی برخی از برنامهها و پلتفرمهای پرکاربرد ایرانی را به بهانه حمایت از حریم خصوصی کاربران آغاز کرده است.
این اقدام غیرمسئولانه در مورد برنامههای پرمخاطب ایرانی که عمدتاً حاصل تلاش جوانان نخبه این مرز و بوماند و مورد استقبال میلیونی کاربران قرار گرفتهاند، در حالی صورت پذیرفته است که طبق بررسیهای این وزارتخانه، برنامههای فوق هیچ هشدار پیشینی از سوی گوگل دریافت نکرده بودند و علیرغم اینکه بلافاصله اعتراض خود را نسبت به این رفتار غیر مسئولانه اعلام کردهاند، تاکنون هیچ پاسخی از گوگل دریافت نکردهاند. لازم به توضیح است که اقدامات مذکور محدود به یک یا دو برنامه خبرساز نیست و طی دو هفته گذشته درباره چند برنامهی کاربردی ایرانی دیگر نیز اعمال شده است.
طبق اطلاعات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، با وجود پیشینه سیاسی اقدامات یکجانبه شرکتهای آمریکایی و همچنین تاکید توسعه دهندگان این پلتفرمها بر رعایت اصول حرفهای مطابق استانداردهای بین المللی، شائبه سیاسی بودن این اقدام گوگل بسیار پررنگ است، اما بدلیل اهمیت موضوع و حفاظت حداکثری از حقوق کاربران ایرانی در برابر هرگونه قصور یا تقصیر احتمالی، وزیر ارتباطات دستور دادهاند درصورت دریافت مستندات مورد ادعای شرکت گوگل درخصوص پلتفرمهای ایرانی، کمیته ای شامل کارشناسان فنی خبره و مستقل برای بررسی دقیق این ادعاها تشکیل شود و نتیجه بررسیها را به اطلاع عموم و بخصوص دستگاههای ذیربط از جمله مرکز ملی فضای مجازی برساند.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با توجه به تکالیف و رسالت قانونی خود در حمایت از زیست بوم فناوری اطلاعات کشور، تمام قد پشت سر پلتفرمها و شرکتهای ایرانی توسعه دهنده خدمات حوزه اقتصاد دیجیتال ایستاده است و ضمن اینکه اجازه نخواهد داد که تصمیمات ضد ایرانی و استانداردهای دوگانه شرکتهای آمریکایی تلاشهای جوانان این مرز و بوم برای تامین نیازهای فناورانه مردم را به حاشیه ببرد، از تمام ظرفیتهای فنی و قانونی خود برای حفاظت از حقوق کاربران ایرانی استفاده خواهد نمود.
در همین رابطه بخوانید:
– سرویس نقشه و مسیریابی گوگل Maps فیلتر شد؟!
– گوگل پلی هشدار داد: روبیکا از اطلاعات شخصی کاربران جاسوسی میکند (+ واکنش روبیکا)
– دردسر جدید برای نرمافزارهای ایرانی با فیلترشدن گوگل پلی و FireBase
واکنش رئیس مرکز ملی فضای مجازی به رویکرد گوگل
ابوالحسن فیروزآبادی، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، رویکرد گوگل در قبال نرمافزارهای ایرانی را
تکرار سیاستهای این شرکت توصیف کرد و گفت که شرکت گوگل با مداخله در مورد اپلیکیشنهایی که تأثیرگذاری فرهنگی و سیاسی دارند، فضای مجازی ایران را تهدید میکند.
وی شب گذشته در گفتگوی تلویزیونی با اعلام این مسئله که این رویکرد گوگل سابقه دیرینه دارد، توضیح داد که:
نرمافزارهایی که از طرف جامعه و مردم مورد استقبال قرار میگیرند، میتوانند بار فرهنگی و سیاسی در جامعه داشته باشند. گوگل در اینگونه موارد مداخله کرده و تهدیدی در فضای مجازی کشور ایجاد میکند.
فیروزآبادی با اشاره به اینکه ایران در زمینه تولید نرمافزارهای موبایل یکی از کشورهای پیشرفته توصیف میشود، توضیح داد که ما در حوزههای مختلف مانند اقتصاد، پرداخت، خریدوفروش، تبلیغات و غیره اپلیکیشنهای موبایل با بیش از ۳۰ میلیون کاربر داریم.
وی در ادامه با ارائه آماری دررابطهبا روبیکا اعلام کرد:
این برنامه پنج سال است که در فضای مجازی کشور فعالیت میکند و اکنون ماهانه ۳۵ میلیون کاربر دارد. اوج ترافیک این برنامه حدود 110 گیگابیت بر ثانیه است که استقبال وسیع مردم ایران از این برنامه را نشان میدهد.
در نهایت رئیس مرکز ملی فضای مجازی گفت که این رویکرد گوگل و حذف نرمافزارهای تأثیرگذار ایرانی حتی برخلاف رویههای این شرکت است.
نظر شما در مورد اطلاعیه وزارت ارتباطات در خصوص محدودسازی اپلیکیشنهای ایرانی توسط گوگل چیست؟